Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) никога не е заявявала, че не е способна да охранява и обезопаси провеждането на футболен мач, заяви главен инспектор Иван Георгиев на брифинг с представители на БФС и ст. "Васил Левски" по повод организацията за мача с Унгария в четвъртък от 19 часа.

Вчера предиобед окончателно бе съобщено, че двубоят остава в София пред закрити врата. В предишните дни обаче той "попътува" из Пловдив, Карджали и т.н., след първоначални становища от СДВР и БФС за "сигнали за масови безредици" към УЕФА, предвид готвени фенски протести.

А по-късно днес Арбитражният спортен съд (КАС) в Лозана отхвърли поредна жалба на експерта по спортно право Георги Градев за допускане на публика (виж по-долу).

Пресконференцията се въртеше около тези въпроси: кой първи е подал сигнал, на каква база са преценени рисковете, защо се стигна до фарса от предишните дни, осмян вчера и от Унгария, и т.н., и т.н.

В крайна сметка от българска страна СДВР и БФС прехвърлиха отговорността изцяло на УЕФА: те подали само становища, а тя взела крайното решение, тъй като, освен всичко, разполагала с цял отдел за подобни казуси, касаещи сигурността около футболните мачове. Вероятно е имала и своя информация.

Важната информация, касаеща гражданите на София - извън самия мач и протеста

Тя бе оповестена от Георгиев. Двубоят започва от 19 часа (отново - без публика на стадиона), а от 17 часа пред стадиона в центъра на София има заявен в Столична община протест. Зад организацията стои "познато лице", по думите на главния инспектор, представител на агитките на "Левски" или ЦСКА-София. Той не пожела да разкрие, но добави, че по-късно днес ще има среща с него за доутчяване на детайли.

Мястото на провеждане на протеста е на улица "Гурко" - между ул. "Любен Каравелов" и Спортната палата. 

Поради тази причина голям район около стадиона ще бъде отцепен и обезопасен с ленти и полицейски парапети. Тук влизат ул. "Гурко" и булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Васил Левски". Обособява се охраняема зона около стадиона, за да "може мачът да протече нормално и да не бъде опорочен".

Много е възможно на въпросните улици и булеварди да се стига до временно (поетапно) спиране на движението. Ще има много полиция, като броят на униформените, ангажирани с протеста и двубоя, е 1600. Ще има готовност да бъдат привикани още.

СДВР разполага с информация и за готвени протести на други места, включително пред сградата на БФС в "Бояна". Те са неофициални. Георгиев отправи призив те да протекат мирно, без оръжие и други опасни средства, като се спазват законите. Той определи протестите като "спонтанно възникнали събития".

Ролята на СДВР 

"Не сме бягали никога от отговорност, за нас е предизвикателство", това поне два пъти заяви Иван Георгиев. 

По думите му СДВР ще си свърши работата, така както на други мачове и всякакви масови събития. При несъстоялото се преместване на мача в Пловдив от столичната дирекция също са предложили помощ на колегите си под тепетата.

Полицаят още веднъж изказа своята теза за хронологията до решението на УЕФА. Разбираемо, не даде подробни отговори как в дирекцията са стигнали до информацията за протестите, преценявайки ги като потенциално опасни за масови безредици. "Информацията се придобива от различни партньори и анализира", спомена само той-

СДВР няма ангажимент към самия мач, охраната му е поверена на фирми. По закон ангажиментът се изразява в обезопасяване на двата отбора (техните автобуси, придвижване и т.н.) и длъжностните лица. И със самия протест.

"Представете си как би ви изглаждал стадион с полиция в цели блокове на стадиона, така наречените "лъвчета", и пътеходите", така Георгиев отговори на въпрос защо СДВР не се ангажирала да охранява самия мач, ако на него бе допусната публика дори и след протест.

Той заяви, че времето било много малко, за да се ангажира с прогноза колко души може да се организират и съберат, за да протестират срещу БФС.

БФС: УЕФА е тази, която казва защо даден мач трябва да се играе пред празни трибуни

Зам.-изпълнителните директори на БФС Борислав Попов и Христо Запрянов повториха тезата си от предишните дни за това как се стига до цялата ситуация.

"Ситуациите се обсъждат и цялата тази информация се предава на УЕФА. В тази връзка съм донесъл регулациите на УЕФА, започна Попов, който е юрист. -

Там има няколко разпоредби относно смените на стадиона, които се регулират от тези регулации. Администрацията на УЕФА трябва да бъде уведомена незабавно, ако съществува възможност да не се проведе срещата. Ако изникне някакъв проблем, може да се стигне до световен скандал. Не е лесна работа да се подготви такава футболна среща."

"УЕФА е тази, която казва защо даден мач трябва да се играе пред празни трибуни и на него да не се допускат фенове. Надявам се всички да са разбрали това. В УЕФА има цяла структура, която се занимава само с това мачовете да преминават безопасно. Тези хора събират данни и на база на тези данни взимат решения. Ние единствено сме препратили данните, които получихме - че се готвят протести", добави той.

И изтъкна, че преместването към Пловдив отново дошло от УЕФА. БФС принципно има договор с Община Пловдив, а всяка централа трябва да заяви и резервен стадион.

"Не сме изразявали позиция къде да бъде мачът. Решението е на УЕФА. Стадионите в България, които могат да приемат такива мачове, не са много. Ако УЕФА реши, може да прати мача и на "Царско село". Стадионът в Разград също бе коментиран като вариант", посочи още Борислав Попов. 

Христо Запрянов коментира, че БФС не чувства вина за създалата се ситуация, макар тя да хвърля петно върху българския футбол.

"УЕФА взима решенията и прави препоръките. Аз самият не съм в състояние да оценявам риска. Ако има петно върху българския футбол, цялата тази промяна се случи заради препоръки на УЕФА. Не може от БФС да се чувстваме виновни", каза Запрянов.

Финално: без публика на мача

И вторият опит на Георги Градев да върне публиката по трибуните за европейската квалификация България - Унгария се оказа неуспешен. Първоначално той опита да отложи решението на УЕФА и да го спре, но нежеланието на централата за бързо производство се оказа в полза на мярката.

Специалистът в спортното право и виден опозиционер в родния спорт пробва отново, след като мачът си остана в София - при закрити врата.

"Оставаме без публика на мача. Очевидно, че като фенове съдът не иска да ни признае правен интерес. Без подкрепата на Унгарската федерация, нямаме шанс. Важното е, че опитахме два пъти и не се отказахме!", написа Градев в социалните мрежи.

По-късно през деня с мнение излезе и новоизбраният кмет на София - Васил Терзиев: