"Ще има гратисен период за електронните рецепти за антибиотици вероятно до 1 април."

Това каза пред журналисти в „Уни хоспитал“ в Панагюрище министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков при откриването на първото болнично вертолетно летище в България.

След създаденото напрежение от 16 октомври насам, когато влезе в сила издаването единствено на е-рецепти за антибиотиците и лекарствата за контрол на диабета, сега, както неведнъж се е случвало и преди, ще се направи крачка назад - върви се към гратисен период, в който и двете форми на изписване на медикаменти ще са възможни, с идеята всички недомислия да бъдет преодолени. 

Срещата по темата с премиера Николай Денков, с представители на съсловните организации на лекарите и на фармацевтите ще е в петък.

„Ще предложим един вариант, който да удовлетворява всички. Така, че да има и възможност на хартия, и възможност на електронна рецепта“, добави Хинков.

Той отрече да има натрупано напрежение в системата заради електронните рецепти за антибиотиците и лекарствата за диабет.

„Имаше напрежение в началото, като всяко ново нещо, което изисква промяна на ежедневни действия. Особено пък свързани със закупуване и отпускане на лекарства, но нещата се уталожват и сега“, каза министърът. Според него над 70% от електронните рецепти, които са изписани, се изпълняват.

При липса на напрежение, както Хинков твърди, не стана ясно защо ще се върви към гратисен период,  в който да са възможни и хартиени рецепти. От въвеждането само е-вариант се появи лавина от оплаквания - и от пациенти, и от лекари, и от фармацевти, за несъвършенствата на системата.

„Ние търсим съвсем друг ефект, казахме го няколко пъти – да се борим с антибиотичната резистентност, защото това е по-големият проблем“, подчерта министърът.

По думите му проблемът съществува и в Европа, но в България няма създадена нагласа, че антибиотиците не са бонбони.

Имало наблюдения за лекарствен туризъм заради електронните рецепти, но това е рядкост.

„Има лекарствен туризъм тогава, когато липсва лекарство. А когато то е налице и се изписва по определения ред, не бива да има такъв туризъм и няма да има“, твърди Хинков.

В „Уни хоспитал“ в Панагюрище днес беше открито първото лицензирано болнично вертолетно летище, от което ще се изпълняват полети за спешна медицинска помощ по въздуха, уточнява БТА. Спешното отделение на МБАЛ "Уни хоспитал" отговаря на най-високото (трето ниво) на компетентност и наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, информираха от болницата.