Здравният министър Христо Хинков ще подаде оставка, ако се окаже, че данните в доклада за "Пирогов" са измислени от ръководителя на звеното „Вътрешен одит“ в Министерството на здравеопазването. Това става ясно от интервю на министъра за БТА.

„Проверката в „Пирогов“ е назначена преди моето встъпване в длъжност и в този смисъл внушенията, че аз като министър мога да повлияя на констатациите, са некоректни, - казва той. - На мен ми е представен доклад, в който са констатирани законови нарушения и на базата на този доклад, съм предприел съответните действия, които са изцяло в правомощията ми.“

Болница „Пирогов“

„Пирогов“ има 34 млн.лв. заем, който е най-големият заем от всички болници, каза министър Хинков. Според одитния доклад обаче директорът на болницата е извършил драстични нарушения на Закона за обществените поръчки.

„Ако се окаже, че данните в доклада са измислени от ръководителя на звеното „Вътрешен одит“ в Министерството на здравеопазването, аз трябва да си подам оставката, ръководителят на одита и още ред други лица трябва да си подадат оставките“, бе категоричен министър Хинков.

Той казва още, че статутът на „Пирогов“ е ясно обозначен и той е публично предприятие. Според него, ако се посочи, че „Пирогов“ е болница само за спешни случаи, това ще ограничи голяма част от функциите й и ще задълбочи лошото финансово състояние, защото при спешната помощ винаги има дефицит.

Проверки в държавните болници

Изготвен е план за извънредни проверки в големите държавни болници и се предвижда да се извършват през цялата следваща година, съобщи министърът. Именно, защото са извън планираните, не сме оповестявали графика и датите, на които ще бъдат извършвани, добави проф. Хинков и припомни, че проверките бяха изискани от премиера акад. Николай Денков, а поводът беше одитният доклад за болница „Пирогов“.

„Майчин дом“

Всички проверки, направени в „Майчин дом“, не откриват законови нарушения. Последната такава е била извършена от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), а преди това прокуратурата се е отказала от образуване на досъдебно производство, каза още министър Хинков. От Сметната палата също не са открили нарушения. В този случай нямам никакви основания да сменя директора на „Майчин дом“, допълни той.

В отговор на въпрос дали би трябвало да има законова промяна, която да не разрешава директорите на болниците да получават многократно по-високи доходи от служителите си, министър Хинков каза, че такава промяна би била много трудна, тъй като болниците са публични предприятия със собствена стопанска сметка. Там, където мениджърът е добър, болницата е на печалба, а финансовото състояние на „Майчин дом“ ясно показва устойчива тенденция за излизане от затрудненията, в които е била преди няколко години, допълни той.

Бъдещата детска болница

Европейската инвестиционна банка изготви и ми представи анализ, който оценява нуждите от създаването на Национална детска болница. Предстои да бъде предоставено и резюме, което ще обхваща основните нужди от изграждане на структури за детско здравеопазване, каза министърът. В началото на януари ще бъде сключено споразумение за безвъзмездна консултантска помощ от банката с изготвяне на три стратегически документа – структура, обхват и капацитет; функционална характеристика или техническо задание за проектиране; необходимостта от оборудване и обзавеждане на бъдещата болница. Срокът за изготвяне на тези документи е шест месеца. Междувременно представители на банката ще се срещнат с Обществения съвет по изграждането на бъдещата детска болница, за да обсъдят констатациите и бъдещите дейности, добави той.

Бях много атакуван затова, че смених предишния директор на дружеството, но смятам, че за да се ускорят темповете за изграждане на лечебното заведение, трябваше да се направи тази смяна, добави министър Хинков. В момента имам план-график, изготвен от новия директор – посочени са срокове за всички предстоящи дейности по изграждането на болницата. По думите му този план е оптимален, но трябва да се има предвид, че всеки етап от изграждането на болницата, в който се предвиждат обществени поръчки, би могъл да бъде обжалван и това да забави изпълнението на графика.

Повече средства за спешните отделения

Следващата година ще се опитам да направя така, че да има увеличение на заплащането, което болниците получават за преминал през спешните им отделения пациент, който не е останал на лечение, посочи още министър Хинков и припомни, че в момента за тази дейност те получават по 46 лв., а целта му е сумата да достигне най-малко 100 лв.

Категорията на труд на работещите в спешна помощ

Инициирали сме такъв разговор с Министерството на труда и социалната политика, но този процес далеч не е толкова бърз и лесен колкото звучи и се оказва, че е нож с две остриета, каза още той. Ако променим категорията, всички пенсионери в системата на спешната помощ няма да имат право да работят, обясни министър Хинков.

Кадровата криза

Кадровата криза е проблем не само в България, а в целия ЕС, но тук се усеща значително повече и усилията ни трябва да са насочени към задържането на младите специалисти, добави министър Хинков. Според него решението на проблема е в облекчаване на условията за специализациите на лекарите, както и в повишаването на възнагражденията на лекарите и на професионалистите по здравни грижи. Трябва да разговаряме с ректорите на медицинските университети, тъй като те имат средства за специализантите, посочи още той.

Медицинските сестри трябва да могат да работят и в свои самостоятелни практики, с финансиране от здравната каса. Има риск обаче това да доведе до отлив на медицински специалисти от болниците, добави той.

Потребителската такса

Не трябва да се увеличава потребителската такса, която пациентите заплащат при посещение при лекар, каза министър Хинков. По думите му потребителската такса няма за цел повишаване на приходите на лекарите, а ограничаване на ненужно търсене на медицинска помощ. Ако таксата е символична, нека да остане, но ако се превърне в източник на доход, това е лошо развитие на системата, защото води до намаляване на солидарността в цялата система. Според министър Хинков би трябвало хората да плащат символична такса, която да ги дисциплинира и тя да е валидна за всички, а не да има групи хора, които са освободени от заплащането ѝ.