"Продължаваме промяната - Демократична България " поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов и на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

Това обяви на брифинг пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков след заседание на групата.

Искането е по повод вчерашните безредици в центъра на София, предизвикани на протеста срещу БФС.

Същевременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. А след него мина и Пеевски да поиска същото. Но не и тази на МВР министъра. 

Кирил Петков отново призова и Борислав Михайлов незабавно да се оттегли от поста си.

"Борислав Михайлов трябва да си отива максимално бързо. Искаме и оставката на Калин Стоянов, защото това, което всички видяхме, е недопустимо", заяви Петков.

И допълни, че не може хора да бъдат пребивани по заведения, затова вътрешният министър трябва да понесе своята отговорност.

ПГ настоява пред министър-председателя да бъде поискана оставката на вътрешния министър, каза на свой ред и другият съпредседател на групата Атанас Атанасов.

"Него ще питате какви ще бъдат следващите стъпки. Цялата българска общественост видя снощи жестокостта на определени служители на МВР, което означава, че от оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация на структурите на МВР за опазване на обществения ред и затова трябва да се носи политическа отговорност", обясни Атанасов. 

Оттук нататък премиерът Денков ще вземе своите решения и ще ги анонсира, поясни съпредседателят на "Демократична България“ Христо Иванов. 

"Кога кметът на София при всички протести досега е поемала отговорност  за организацията на обществения ред, за да търсим отговорност сега от кмет на 3 дни, който дори не е назначил екип.  Това се прави във взаимодействие  с МВР, основната отговорност е на МВР. Стоим зад българските полицаи, когато си вършат работата", каза още Иванов.

От своя страна Борисов заяви:

"Трябва да си подаде спортния министър незабавно оставката затова, че нагнетяваше положението последните дни. Преди това трябва Борислав Михайлов да си подаде оставката, незабавно! Терзиев, който позволи да се съберат агитките на мирен протест - как така ще събираш враждуващи агитки на мирен протест?

Заради един, да не го нарека Борислав Михайлов с най-обидните думи, в София се проля кръв и Терзиев го разреши това нещо. Вследствие на което, тези провокации нямаше как да се подминат. И най-интересното е, че в 7.30, когато София гори, получавам имейл за среща от кмета на София. В 7.30 - вместо да си гледа града, той ми пише имейл".

На въпрос дали вътрешният министър трябва да подаде оставка, Борисов каза - "разбира се, че не". 

След Борисов и Делян Пеевски защити министъра на МВР, но поиска оставката на спортния. Обвини и Терзиев.

"Имаме сведения – хубаво е да започнете да търсите вътрешния министър, а и се надявам той да има доблестта да каже истината, че е бил притискан от тях на изборите да работи в полза на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). За това му искат оставката.

Според мен случаят е много различен. Аз отдавна знам, че те ще искат тази оставка", каза Пеевски.

Той посочи, че е разбрал тази информация от хора от екипа на министър Стоянов. 

"На човек, който не се бъркаше в изборите и МВР си свърши работата, абсурд да му искаме оставката", каза още Пеевски. 

Според него отговорност за погрома снощи носят кметът на София Васил Терзиев и министърът на спорта Димитър Илиев.

"Кметът на София и минстърът на спорта са абсолютно виновни, че са допуснали това. Те са ултраси, агресивни - какво трябваше да правят полицаите - да ги оставят да бият? Твърдо заставам зад действията на момчетата от МВР, защото трябваше това да се прекрати. Трябва да има държава. Не може да има такива безредици, които да се инициират от държавата. Кметът на София и министърът на спорта са виновни", каза Пеевски.

БСП също поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов.

"Това, което стана в София, е война и е недопустимо, МВР не се справи", заяви лидерката на партията Корнелия Нинова.

Чий министър е Стоянов?

По отношение на Калин Стоянов е спорно чий точно министър е той. В първоначалния вариант на правителството, предложено от ПП-ДБ, за МВР министър бе номиниран Андрей Янкулов. Неофициално тогава се знаеше, че от ГЕРБ са били против експерта на Антикорупционния фонд. В последствие Янкулов сам се оттегли като номинация. Във вариант втори, съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов бе предложил за вътрешен министър председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвятко Георгиев.

И това име обаче не се хареса на ГЕРБ, а към онзи момент вече и на ДПС. Става въпрос за денят, в който Делян Пеевски, вече бившиият лидер Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев демонстративно влязоха в кабинета в парламента, в който ПП-ДБ и ГЕРБ договаряха състава на кабинета и взеха участие в разговорите. В същия този ден - 1 юни, на финала стана ясно, че титуляр за ключовото Министерство на вътрешните работи е посочен директорът на ГДБОП - главен комисар Калин Стоянов.

Стоянов бе наложен като професионална кандидатура, приемлива за всички. Но тъй като преди това бе назначен за директор на ГДБОП (през май 2021 г), по времето, по което Бойко Рашков (ПП) бе служебен вътрешен министър, бе обявено, че е номинация на "Промяната".