"На Калин Стоянов, а и на редица други министри, им е важна оценката на Пеевски и Борисов, а не на премиера или на лидера на партията мандатоносител."

Това констатира във вторник по Нова нюз Иван Демерджиев, бивш министър на вътрешните работи в служебния кабинет, по отношение на поведението на сегашния МВР шеф.

Калин Стоянов отказва да си подаде оставката, която му беше поискана от ПП-ДБ заради полицейско насилие по време на протестите срещу ръководството на БФС. Вместо това той обяви, че Кирил Петков се месил в работата му, като тази сутрин стана ясно, че не е говорил от него от август, но общува с Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Точно от ГЕРБ и от ДПС отказаха да подкрепят искането на ПП-ДБ за оставката на министъра. Калин Стоянов направи впечатление и с решението си да отиде на кино във вечерта на протестите, а на следващата сутрин, по думите на премиера Николай Денков, му казал, че нищо особено не се е случило и всичко е наред.

„Час преди протеста в четвъртък вечер министърът на вътрешните работи Калин Стоянов убеждаваше, че всичко е нормално, полицейските сили са подготвени и ще се справят. На следващата сутрин заяви, че нищо особено не се е случило. Чак когато му поискаха оставката, той заговори за погром и за това, че МВР е предотвратило изключителни последици от демонстрациите.”

Това припомни днес и Демерджиев.

„Истината е, че когато министърът по време на една такава ситуация е на кино и смята оттам да ръководи силите си, той не може да разбере политическата отговорност, която носи."

„Когато не знаеш какво е да си на кино, когато градът гори, и да нямаш съвест в тази ситуация да си подадеш оставката, допускайки подобно нещо, означава, че нямаш никаква представа за отговорността си като министър”, посочи още той.

По въпроса за полицейското насилие, той  коментира:

„Полицаите действат така, както им се каже. Полицаите действат точно така, както им зададе министърът и тяхното ръководство.” И добави как е нямало такива случаи, докато той е бил министър. 

"Когато партията-мандатоносител, която те е излъчила, поиска оставката ти, ако наистина разбираш политическата си отговорност, ти си длъжен да подадеш тази оставка", отбеляза Демерджиев за отказа на Калин Стоянов да напусне министерския си пост.

Според Демерджиев това, което в момента се случва, може би разкрива един друг по-сериозен сценарий. Като включи в него и доста странните обстоятелства около министъра на електронното управление Александър Йоловски, който обяви, че е бил подложен на натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов и след това даже му беше назначена охрана, а случаят се разследва.

Както и около заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, чиито действия около верифицирането на машините доведоха до поредица от събития - доклад на ДАНС, добре съгласувана реакция от ГЕРБ и ДПС, решение на ЦИК за негласуване с машини на първи тур и т. н.

„Сценарият е, че от ПП-ДБ позволиха някой друг със свое МВР и със свои министри да си направи избори. Този някой си направи изборите, знаем какви са резултатите. Дали е ГЕРБ или са ГЕРБ и ДПС - нека да обяснят тези, които създадоха това правителство”, каза още Демерджиев.

Той напомни, че в началото на създаването на кабинета „Денков” от ПП-ДБ са уверявали, че всички министри, с изключение на вицепремиера Мария Габриел, са техни (Днес Петков каза, че Стоянов е предложен от Борисов - бел. ред.). Както и че премиерът Николай Денков лично носи отговорност за тях и ако някой се отклони от пътя, той ще прекрати това, подавайки оставка.

Бившият министър е категоричен, че Калин Стоянов трябва да подаде оставка и да поеме политическата отговорност не само за погрома в столицата, но и за това, което се случва в МВР през последните 5 месеца.

„Както виждам, на Калин Стоянов, а и на редица други министри, им е важна оценката не на мандатоносителя и премиера, на други двама души – Пеевски и Борисов”, заключи той.