Шахматистката Гергана Пейчева, която записа победата, донесла европейската титла на България в Будва, вече лети за Съединените щати, където е студентка. Тя и нейните съотборнички - новите златни момичета на България, се разделиха на летището. Те поеха за София, а тя - за Далас.

Нейният баща Светослав говори за БНР какви са били първите думи на 20-годишната Гергана след успеха на 83-ия ход в драматичната партия срещу грузинката Лела Явакишвили, преминала с почти загубена позиция от страна на нашето момиче.

„Не потръгна добре партията, но когато си отишъл на такова първенство трябва да се бориш до край и успях“, заявила новата европейска шампионка за победата над много по-опитната съперничка.

„Без Антоанета Стефанова, новообразуваната федерация начело с Милен Василев и Георги Градев, който ги подкрепяаше в Будва, това трудно можеше да се случи“, коментира Светослав Пейчев последните събития в родния шахмат, в който за власт се борят поне 6 федерации, а тежката ситуация може би е на път да бъде разрешена.

България участва с "уайлд кард" и съгласие от страна на редовните членове на Европейската асоциация. Това прави триумфът още по-специален, а Българска спортна федерация шахмат, зад която стоят Василев, Градев и Стефанова, още няма лиценз в страната ни, с такъв е друга организация.

„Всички имаха принос за тази титла. Гергана започна отлично и записа 3 победи, после се разиграха и другите българки, накрая бяха важни успехите на Антоанета,  Белослава Кръстева и Нургюл Салимова. Много се радвам, че дъщеря ми благодари на всички след победата и на мен и майка си, тя оценява какво правят всичко за нея“, добави бащата на Гергана.

Дъщеря му не е получила нищо от федерациите през годините, навсякъде е участвала и се е готвила с лични средства и благодарение на спонсори.

Шахматът е скъп спорт - пътувания по турнири, настаняване, плащане на треньори. Нашите млади шахматистки дължат всичко на техните родители. За Гергана сме похарчили сума в порядъка на 150-200 хиляди лева в последните 12 години. Ще дам за пример, че един турнир в съседна Сърбия излиза поне 1000 лева. А когато състезателите не са навършили пълнолетие с тях пътува и родител, така че сумата се удвоява, обясни Светослав Пейчев.

За дъщеря му няма почивка. Тя лети за Далас, където е студентка втори курс в специалност „Бизнес мениджмънт“ в UT Dallas в Ричардсън, предградие на Далас. Тя е поканена там със стипендия заради шахматните си успехи. Преди това е завършила 91-а Немска езикова гимназия в София.

Още утре Гергана заминава на турнир с университетския отбор, за който играе на първа дъска.