Националният ни отбор по шахмат за жени спечели Европейското отборно първенство в Будва, Черна гора. В последния девети кръг шахматистките ни се изправиха срещу предварителния фаворит за спечелването на турнира - световните шампионки от Грузия, и триумфира с 2,5:1,5. 

Така Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радава, която се разболя и не можеше да играе в последните двубои, завършиха без поражение. Те отидоха в Черна гора с надеждата за медал, а се връщат като кралици. Участваха с "уайлд кард", тъй като България още не е пълноправен член на Световната (ФИДЕ) и на Европейската федерация.

Бившата световна шампионка Стефанова и компания завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

Успехът е грандиозен - случва се за първи път в историята на българския шахмат. И то във време, в което все още има разделение и битка за власт, след 10-годишна изолация от такива първенства. След специално "да" от останалите членки и съответно съперници на отбора ни.

Сблъсъкът започна с бързо реми на Нургюл Салимова (с черните фигури) срещу Нино Бациашвили на втора дъска - още на 18-ия ход. Нургюл спечели индивидуално отличие - тя стана №1 на втора дъска, така се прибира с два златни медала.

Малко по-късно бившата световна шампионка Антоанета Стефанова (с белите) победи Бела Хотенашвили на първа, а Белослава Кръстева (с черните) загуби от Саломе Мелиа на четвърта.

Така резултатът бе равен (1.5:1.5). Решаващият мач се състоя на трета дъска между Гергана Пейчева (с белите) и Лейла Явакишвили.

Реми щеше да е удовлетворителен резултат за нашия отбор - би бил достатъчен за първото място, но към средата на партията Пейчева изглеждаше близо до загубата.

В крайна сметка обаче една от надеждите на българския шахмат демонстрира впечатляваща издръжливост и не само изравни играта, но успя да грабне победата след близо 6-часов трилър. На 83-ия ход Явакишвили подаде ръка на Пейчева и така България за първи път стана европейски шампион по шахмат за жени, завършвайки не с реми, а по шампионски. С победа!

Така изолираният доскоро от международния календар български шах изпраща триумфално много успешна година. Нургюл игра на финал на Световната купа, а Белослава Кръстева стана трета на Световно до 20 г., като до последно имаше шанс за титлата.

Драмата в последния ден

Мачът между българките и грузинките започна с много бързо реми на втора дъска. Още на 18-ия ход голямата Нино Бациашвили и Нургюл Салимова рано направиха трикратно повторение, което автоматично донесе равенство в партията.

Около два часа и половина по-късно двата тима си размениха по една победа в рамките на няколко минути. На първа дъска Антоанета Стефанова се наложи над Бела Хотенашвили за 31 хода. Лидерката на нашия отбор имаше предимство още в дебюта и методично успя да го развие. Тя получи офицер в повече в ендшпила и това накара Хотенашвили да се предаде само няколко минути след това.

На четвърта дъска обаче Саломе Мелия изравни резултата - 1,5:1,5, с победа с белите фигури над Белослава Кръстева. Грузинката успя да изненада Кръстева във варианта на Сицилианска защита с четирите коня и въпреки опитите на българката за изравняване на играта, те не се оказаха успешни и Мелия спечели след 36 хода.

Кръстева замести болната Вики Радева и въпреки загубата днес, представянето й бе на много високо ниво. Девойката записа победи в срещите с Франция и Полша.

А изходът на двубоя с Грузия трябваше да се реши между играещите на трета дъска Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили. Реми стигаше на България, но престоеше невероятна драма, която изпили нервите на всички, които следяха партията, а самите състезателки си спретнаха паметна битка.

Двете разиграха вариант Нимцович в Новоиндийска защита и още от дебюта позицията бе изравнена, но и много сложна. На 30-ия ход Джавахишвили успя да спечели пешка, което ѝ даде леко предимство. Шест хода по-късно Пейчева възстанови материалното равенство на дъската, но инициативата остана у играещата с черните фигури далеч по-опитна грузинка. 

Партията продължи да бъде много вълнуваща, а Пейчева изглеждаше загубила. В този момент мнозина си казаха, че България загуби. Което не би попречило да посрещнем момичетата като шампионки, но щеше да горчи, защото рейдът в Будва бе впечатляващ.

И тук чаровната Гергана се прояви като голям боец. Тя показа изключителна непримиромост, хладнокръвие и здрави нерви. В крайна сметка не само изравни позицията, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра. Просто принуди Джавахашвили да се предаде на 83-ия ход.

Малко история

Преди спечелването на днешната титла, която идва при завръщането на България на европейско първенство след 10-годишна пауза, най-големите отборни успехи в женския шах датираха от 70-те и 80-те години на миналия век, припомня БТА.

През 1984 г. на шахматната Олимпиада - най-важния форум в този спорт, България в състав Маргарита Войска, Румяна Гочева, Павлина Чилингирова и Стефка Савова  спечели сребърните медали. Десет години по-рано, на Олимпиадата в Меделин, Колумбия, българският тим - Татяна Лемачко, Антонина Георгиева и Венка Асенова, грабна бронзови отличия.

Едно е сигурно: този състав на България, предвид и възрастта на състезателките, го чака голямо бъдеще. Антоанета Стефанова е в златна за шаха възраст, а останалите са под 22 г.