Вътрешният министър Калин Стоянов тръгна в правилната посока, надявам се да извърви този път до края. Това заяви министър-председателят Николай Денков на летище "София", където посрещна националните по шахмат, които снощи за първи път в историята станаха европейски шампионки.

Той коментира първите наказания за служители на реда заради полицейско насилие.

"Трима са освободени, мисля, че това е знака, който трябва да разчетем. Насилието не може и не трябва да бъде оставено безнаказано. Трябва да продължат проверките и тези, които биеха хора паднали, обикновени протестиращи и журналисти, трябва да напуснат МВР. Това бяха много малка част от служителите на реда там и искам да поздравя останалите, че не позволиха да се поддадат на провокацията", каза още Денков.

Той изрази пълна подкрепа към действията на спортния министър Димитър Илиев и посочи, че не знае защо му искат оставката. Илиев също бе сред посрещачите на новите "златни момичета".

Спортният министър има моята пълна подкрепа. Не знам защо му искат оставката, но аз не съм видял нито една причина той бъде критикуван. Така Денков коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото спортният министър Димитър Илиев трябва да се раздели с поста си. 

Вчера Денков заяви, че е готов да подаде оставка, ако вътрешният министър не се разграничи от полицейското насилие.

Попитан днес ще спази ли обещанието си, че ако министърът на вътрешните работи не си тръгне, ще си подаде оставката, премиерът отговори:

"Аз вчера казах друго - че ако министърът продължава да си затваря очите и да замазва тези проблеми, тогава щях да си тръгна, Той в момента тръгна в правилната посока. Надявам се да извърви този път до края".

Денков коментира и шахмата - причината да е на летището. Той обясни, че причината отборът да замине без държавно финансиране е проблемът с битката между няколко федерации. Друга федерация притежава лиценз от Министерството на спорта, но пък тя не се ползва с доверието на междуродните институции. А обратното е с организацията, от името на която участваха националките в Будва.

Денков изрази надежда за обединение в родния шахмат и изчистване на всички наслоени проблеми, за да приключи една дългогодишна сага.