Нидерландия официално е поискала от Европейската комисия допълнителна мисия за установяване на факти в България.

Това съобщиха от ЕК в отговор на запитване на Клуб Z.

Мисията е във връзка с желанието на България да влезе в Шенгенското прастранство за свободно движение. Нидерландия е една от двете страни членки, които се противопоставят на приемането ни. Другата е Австрия.

От Брюксел не съобщиха повече подробности за мисията. Преди месец нидерландският министър на имиграцията Ерик ван дер Бург заяви за Клуб Z, че освен мисия страната му ще поиска и съвет от ЕК, ако бъде установено че у нас върховенството на закона се прилага и работи.

На въпроса ни дали са готови да дадат съвет от Комисията дадоха следния отговор:

„ЕК смята, че и България, и Румъния изпълняват изискванията за пълноправно влизане в Шенген и напълно го подкрепя. Комисията ще продължи да помага за диалога между засегнатите страни членки, за да гарантира, че решение ще бъде взето възможно най-бързо, включително чрез организиране на мисия за установяване на факти.“

В момента в Нидерландия има служебно правителство.  То  може да вземе решение за влизането ни в Шенген, тъй като парламентът му позволи да го направи.

Но само след два дни – на 22 ноември, в Ниската земя ще се състоят предсрочни парламентарни избори. И очакваните резултати хич не са оптимистични за България, заявиха за Клуб Z нидерландските евродепутати София ин 'т Велд и Йерун Ленаарс.

Според проучванията фаворит е основаната едва преди три месеца партия Нов обществен договор (НОД), оглавявана от смятания доскоро за аутсайдер Питер Омтзихт. Тази партия е дясноцентристка и е част от Европейската народна партия (ЕНП). Въпреки това обаче тя се противопоставя на бъдещето разширяване на ЕС.

НОД демонстрира себе си като антисистемна партия и залага на доброто управление и социалната сигурност.

„За Омтзихт приоритетите са вътрешнополитически и едва ли можете да очаквате положително решение за Шенген“, коментира  София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Част от тази група в Европейския парламент е и партията на доскорошния Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на отиващия си нидерландски премиер Марк Рюте. Поне засега обаче партията е против влизането на страната ви Шщенген.

Не е ясно каква ще бъде позицията на Християндемократическия апел (ХДА), която според проучванията е много близо до НОД, изтъкна Йерун Ленаарс, който е неин член и депутат от ЕНП. Нидерландските евродепутати от тази политическа група промениха позицията си и вече подкрепят влизането на България. Но всичко зависи от това какво ще реши партията в Нидерландия. Ленаарс не се нае да прогнозира.