Невиждано! ГЕРБ и ДПС, които работят заедно и синхронно съобщават решенията си, се разминаха по отношението на създаването на временна парламентарна комисия за полицейското насилие от протеста срещу Българския футболен съюз миналия четвъртък. Движението е твърдо против, докато партията на Бойко Борисов ще гласува "за".

Това се разбра днес от дежурните изказвания на двамата лидери - неофициалният такъв на ДПС Делян Пеевски и официалният на ГЕРБ - Борисов.

Пръв в парламента говори Пеевски. За да застане за пореден път зад МВР министъра Калин Стоянов, чиято оставка поискаха от "Продължаваме промяната-Демократична България", не само заради окървавяването на протеста и свидетелствата за полицейско насилие, но и по две други причини: че само ден по-рано обясняваше как шествието на агитките ще е мирно и проблеми не се очакват, а в самия ден, насред кървавите сцени, бе на кинопрожекция. Затова и от ПП-ДБ вчера внесоха проект за създаването на анкетна комисия.

"Какво е направил Калин Стоянов?" - попита днес изумен журналистите Пеевски. И даде да се разбере, че няма да подкрепи комисията понеже не било работа на парламента да обследва институцията МВР и прояви на насилие.

"Или ще има държава или няма. Като искат да закрият полицията, да внесат проектозакон, това казах сутрина на Кирил Петков. Има инспекторат, има прокуратура, има съд, не мога да разбера защо парламентът и депутатите ще разследват полицаи, ставаме разследващ орган. Парламентът няма тези функции" - заяви пресният председател на парламентарната група на Движението.

И както парламентът няма функции да проверява изпълнителната власт, според Пеевски, така и собствено той предлага създаването на друга временна комисия - да проверява обстоятелствата около министъра на електронното управление Александър Йоловски, на когото бе назначена охрана и с когото се занимава прокуратурата.

Общото между Стоянов и Йоловски е, че от тяхно име говорят представителите на ГЕРБ и ДПС. По отношение на Стоянов Борисов и Пеевски обявиха, че от ПП-ДБ му искат оставката, понеже не бил съгласен с тяхно кадруване в системата покрай изборите, а за Йоловски - че бил заплашван от Петков и депутата Божидар Божанов във връзка с някаква обществена поръчка за 600 млн. лв.

Така вчера съпредседателят на ПП Петков и Стоянов се сблъскаха директно в тв ефир, като вторият не можа да каже какъв натиск му е бил оказван. Стана ясно само, че с Петков са разговаряли в далечния август - заради едноличното решение на министъра да направи масови рокади в МВР, без да уведоми мандатоносителя. Петков най-сетне призна и публичната тайна - за която Клуб Z писа още при съставянето на кабинета - че Калин Стоянов не е министър на обединението, а е "подаден" от ГЕРБ и ДПС.

В тази връзка днес Борисов хем призна, хем се отрече от него. Заяви, че при разговорите през пролетта е казал на ПП-ДБ да търсят министър между шефовете на ГДБОП (т.е. Калин Стоянов), полицията и жандармерията - "експерт, професионалист, отдалечен от всички". После пък упрекна обединението за това, че не са сложили политическа фигура, за която да носят политическа отговорност, както той сам правел (Всъщност, ПП-ДБ имаха две имена за МВР министър, като и двете не бяха одобрени от ГЕРБ и ДПС до появата на това на Калин Стоянов след Борисовите насоки, б.р.). "Аз не съм говорил с него, не съм го убеждавал, не съм се срещал" - дистанцира се днес лидерът на ГЕРБ.

"От един-два месеца ПП-ДБ започнаха война с Калин Стоянов - носегха му списъци, сменяха поголовно всички", твърди Борисов. 

Въпреки че самият Стоянов призна, че последната му среща е била през август.

Сам Борисов и едно име не е дал, на детектор на лъжата ако трябвало щял да отиде.

"Аз не мога да защитя полицай, който рита паднал човек, но не и да се маха министър, защото не угажда за партийни назначения", продължи обаче с тезата си лидерът на ГЕРБ.

Но все пак даде заявка, че партията му ще подкрепи създаването и на двете комисии.

"Истинската драма ще дойде на ротацията" - коментира за пореден път отношенията в "сглобката" Борисов в отговор на журналистически въпрос. Но отказа да каже какво има предвид - нещо бил чел в медиите.

Отново даде заявка, че ще иска смяна на министри, за да сложи свои собствени, твърдейки, че в кабинета ГЕРБ има само една Мария Габриел, която на всичкото отгоре я нямало, защото като външен министър (освен че е вицепремиер) често пътувала в чужбина.

"Това, което е в момента, не е нормално - партията победила изборите да няма нито един министър. Не е нормално. След ротацията ще се види...", заяви Борисов.

По отношение на блокажа на работата на Столичния общински съвет заради невъзможността да се избере председател, Борисов затвърди, че ГЕРБ няма да подкрепи кандидата на ПП-ДБ за поста Борис Бонев ("Спаси София"): "Няма как да се постигне разбирателлство с Бонев, който говори отвратително за нас, а ние направихме за 10 години София най-хубавият град в България и не отчитат направеното".