Столична община не поиска становище от МВР преди да допусне протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия във връзка с полицейските действия по време на протеста миналата седмица, предаде БТА. Така на практика Стоянов, също като лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски (неформален такъв), прехвърли отговорността за кървавата проява на футболните фенове, придружена със свидетелства за полицейско насилие, на новата власт в София.

Протестите у нас са на уведомителен режим,

Министърът посочи, че в продължение на няколко дни преди протеста МВР е наблюдавало организация в различните групи за това как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест срещу ръководството на БФС и е започнало комуникация със Столичната община.

"В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета", твърди Стоянов.

Той отбеляза, че "практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), това не е направено". Общината обаче няма задължение да съгласува с МВР подобни прояви.

Изказването му обаче противоречи на това на представителите на столичната полиция, които паралелно говореха в комисията за младежта и спорта, на която изслушваха президента на БФС Борислав Михайлов. Там те обясниха, че са имали много добра и непрекъсната комуникация с общината.

По думите на Стоянов до последно МВР е имало нагласата за организиран нерегламентиран протест, а в деня на събитието максимално бързо е направена организация и взето решение събитието да се охранява от около 1500 полицаи.

Така и не стана ясно как МВР първо бе предупредило БФС за възможни ексцесии, а после лично Стоянов увери публично, че протестът ще е мирен и опасност за гражданите няма. 

Любомир Николов, директор на СДВР, заяви, че 95% от присъстващите на протеста не са носили обозначителни знаци, по които да се направи заключение, че са привърженици на някой отбор. Това бе по повод "проспиването" на МВР, че ще се слеят враждуващи агитки, което може да доведе (и доведе) до сблъсъци помежду им.

"Бяхме единодушни, че ни чака предизвикателство. Припомниха ни събития от 2019 г., когато фенове издигаха забранени символи, издаваха маймунски звуци, с което компрометираха българския футбол. Роди се идеята мачът да бъде изнесен в друг град. Заявлението на организатора Ивайло Грозев беше за ул. "Гурко" и "Евлоги Георгиев". Имаше данни, че фенове ще се събират и на националния стадион и на стадион "Българска армия". Част от най-крайните членове на агитките имаха намерение да нахлуят на стадиона и да изразят недоволството си срещу БФС. Затова оградихме стадиона" - заяви на фона на това кой в МВР каква готовност е имал и колко мирен е щял да бъде мирният протест и какво са предприели от ведомството, след като се е оказал далеч от мирен Николов.

По време на изслушването стана ясно още, че за разлика от министъра, кметът на София Васил Терзиев е държал връзка и е поискал да отиде на място след ескалацията на напрежението. Както е известно Стоянов е прекарал това време на кинопрожекция.

Впечатлеение направи, че почти всички въпроси на членовете на комисията по вътрешен ред от ГЕРБ бяха в посока ролята на Столична община.