"Не съм дошъл тук като жертвено агне... Никой не търси фактите, търси се жертва и жертвата вече е посочена. Най-добре да спрем, не виждам смисъл. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен."

Това заяви президентът на БФС на емоционално изслушване в парламента в Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта заради събитията покрай мача с Унгария през миналата седмица.

Депутати в комисията - от няколко парламентарни групи, открито му поискаха оставката, а един нарече поведението му "арогантно". Той отвърна, че в понеделник ще заседава Изпълкомът на БФС и там ще се случва, каквото има да се случи. И посъветва народните представители да не искат напускането му, "тъй като не са направили нищо за футбола".

Михайлов отрече пряко да му е оказван политически натиск, никой не му се е обаждал, но намекна за такъв "заради отказа на два стадиона", визирайки местенето на евроквалификацията извън София заради протеста.

"Аз съм изкупителна жертва от месеци, вече от две години и половина заради едни хора, които неистово искат да станат шефове на Футболния съюз. Има едни други хора, които са зад тях, финансират ги", рече още вратарят на Четвъртите в света в отговор на уточняващ въпрос за "жертвеното агне".

Заседанието протече с доста запалянковски отенък и под напрежение заради първата точка, в която бе изслушан Петър Петров, изпълнителен директор на "Академика 2011", която като държавна компания стопанисва прословутата и злополучна зала в Бургас.

Тя погълна дотук 73 милиона лева, а още не е готова да работи. Петров не даде задоволителни отговори в какво състояние е "Арена Бургас", в какво състояние е била открита, кога и как може да може да приема състезания... Бе казано, че трябва да бъдат похарчени още над 6 млн. лв. за оборудване и ремонти.

Депутати влязоха в препирни и обвинения, така за втората точка още с влизането на Михайлов и екипа му от БФС (двама от заместниците - Борислав Попов и Христо Запрянов), страстите вече бяха като на оспорван мач. С тази разлика, че всички вече бяха срещу бившия вратар. В този парламент не е имало таково обединение, пък макар и на ниво комисия.

А след края на изслушването, засипан от обградили го репортери и въпроси, Боби разбута микрофоните с помощта на папка, която носеше, преди да се скрие в кабинета на шефката на комисията Небие Исмет Кабак от ДПС. Малко по-късно той си тръгна, отново без да говори пред журналистите.

Въпросите на повечето депутати се въртяха около комуникацията между БФС, СДВР и УЕФА, за да се стигне дотам двубоят с Унгария да бъде счетен за "високорисков" и опасен за обществения ред, за да бъде затворен за публика и т.н. 

Още в началото Борислав Михайлов прочете нещо като изложение за хронологията, какъв е бил протестът и т.н. Заяви, че е "горд заради спасените човешки животи".

Той прехвърли отговорността за решението двубоят да остане без публика на УЕФА. В началото на дискусиите хората от БФС твърдяха, че европейската централа ги е задължила да затворят срещата - само и единствено тя. 

Депутати възразиха, че в самите писма, предоставени на комисията, пише, че УЕФА "препоръчва". 

"Като каже силно препоръчително, това е почти като закон, те не могат да ти кажат "затвори вратите", каза Михайлов.

Нито БФС, нито представителите на СДВР (главен инспектор Иван Георгиев) и МВР (заместник-главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев) успяха да убедят депутатите, а също така гостите и журналистите, че решението е било правилно. И че е спуснато единствено от УЕФА. Борислав Попов излъга, че инициативата да се вземат мерки срещу готвения протест била на столичната дирекция на вътрешните работи.

Всъщност, както Клуб Z писа още в първите дни на скандала, първият сигнал идва именно от БФС. След това тръгват доклади от СДВР, които достигат и до УЕФА, от която на 3 ноември идва препоръка да няма публика.

Любопитно е, че това изслушване съвпадна с друго - на най-висшите представители на МВР и СДВР в съответната ресорна комисия, за самия кървав протест.

Представителите на силовото ведомство заявиха, че никога не се казвали на БФС и УЕФА (чрез БФС), че не могат да охраняват мач с публика, че няма да се справят. Един от тях - Димитър Кангалджиев, изтъкна, че ако е бил с фенове на стадиона, имало предпоставки униформените да се справят по-добре, най-малкото заради пропускателния режим. И опита при опазването на големи мачове с рискове от безредици.

А в МВР и СДВР (също и в БФС) достигнали до информация, че организаторите на протеста целели публика да нахлуе на терена и така да предизвика прекратяване на срещата. Целта щяла да бъде дескридитиране на ръководството на БФС. И повторение на събитията с расисткия скандал на мача с Англия от есента на 2019 г. Сега се целял подобен сценарий, обявиха Михайлов и Попов. Те стигнали до тези заключения и начина, по който протичали други протести.

Прочетен им бе абзац от първото писмо до УЕФА (до генералния секретар Теодорос Теодоридис), в което пряко споменати са Димитър Бербатов и екипът му като хора, които стоят зад протеста и подбуждат недоволство срещу "законно избран президент на БФС от футболните хора с право на глас".

Имат ли доказателства за това? Тук се намеси Христо Запрянов, който седна до Михайлов и след леко съвещание с него и с Попов обясни, че до горната презумпция водели публикации в медиите и социалните мрежи.

Първият на родния футбол няколко пъти даде да се разбере, че съзира именно Бербатов за инициатор на протести и бунтове срещу него. В цялата сага бяха намесени "3500 крайнодесни фенове" от Унгария. Маджарите останали доволни от решението на УЕФА и всичко покрай организацията. Тук шефовете на родния футбол пропуснаха позиция от Будапеща дни преди мача, в която се посочваше, че БФС не може да организира и семейна почивка.

"Не сме толкова до сфастики и такива неща, най-много да ни глобят. Въпросът беше да спасим човешки животи", изтъкна Михайлов.

Още от първите минути депутати на "Възраждане" поискаха оставката му. Един от тях каза, че той трябвало да дава обяснение не в Парламента, а на подсъдимата скамейка. След което възкликна: Оставка!

След това към тях се присъединиха независимият депутат Радостин Василев, който някога бе част от екипа на Любослав Пенев при опита му да детронира сегашното ръководство на БФС. 

"Всички знаят вашите борби срещу мен, това е извън темата, така че отказвам да отговарям", отвърна Михайлов на въпрос кога смята да си подаде оставката.

След това разочарование от изслушването изрази депутатката от ПП-ДБ Кристина Петкова, която бе инициатор Михайлов да бъде изслушан. Тя не остана доволна от информацията за решението за мача. И също призова човекът, управлявал БФС 18 години и над 20, ако броим и времето, когато бе заместник на Иван Славков, да си тръгне.

Последен такова изказване направи Цветан Предов от ИТН. Той определи поведението на Михайлов като "арогантно".

"Ние не се занимаваме с политика. Защо точно в Народното събрание вие предизвиквате да си подава оставка човек, избран от футболните хора? Не го искайте, защото нищо не сте направили на футбола… Темата се измени. В понеделник ще има Изпълком и всичко ще си дойде на мястото. Ще успокоя много хора..."

Михайлов не довърши, а и бе прекъснат. Дали визираше подаване на оставка?