Полицаи, които проявявали симпатии към чужди паравоенни формирования, са отправяли заплахи към министри от кабинета. Такъв сигнал оповести днес премиерът Николай Денков преди началото на правителственото заседание.

Денков изнесе кратка реч, по време на която гледаше строго към вътрешния министър Калин Стоянов.

"Очаквам проверка на този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР. Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение и с една или друга личност", каза Денков.

Премиерът очаква от вътрешния министър Калин Стоянов два доклада за случилото се по време на протеста срещу ръководството на БФС - за полицаите, които са превишили правомощията си, както и за установените провокатори от страна на протестиращите.

"От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, което ги е предизвикало от страна на протестиращите има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи.

От друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие на полицаите, искам яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване. И тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР.

Налага се да го кажа отново, тъй като някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че министерството отново е тръгнало в грешна посока", заяви Денков.

Той ще определи отношението си към Министерството на вътрешните работи и към министър Калин Стоянов в зависимост от съдържанието на двата доклада, както и от наказанията и мерките, предвидени в тях.

Денков поиска ясна стратегия и план за превенция на полицейското насилие над граждани и журналисти, както и стратегия за защита на журналистите на терен.

"Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести. За да гарантираме правата на гражданите за достъп до информация, първо трябва да гарантираме правата на медиите", каза той.

И допълни:

"Някои от изказвнията ме карат да мисля, че министерството е тръгнало в погрешна посока. Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протести".