"Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си".

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира поредното писмо на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, че премиерът Николай Денков не се справя като премиер.

"Това, което лидерът на парламентарната група на ДПС и премиерът Денков имат като спор, си е тяхна работа", каза Борисов.

И допълни:

"Аз съм дошъл пред вас да отговарям за ГЕРБ. ДПС няма премиер, а и министри не искат за тази сглобка".

Борисов каза още, че НЗОК няма да остане без бюджет. Вчера на комисия по здравеопазване в НС бюджетът на НЗОК не беше приет на първо четене.

Депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха "въздържал се". Лидерът на ГЕРБ обясни това с предложения, заложени в преходните и заключителни разпоредби на бюджета. От партията не одобряват и планираната забрана за откриване на нови болници и за сключване на договор с НЗОК по нови дейности. От ГЕРБ са против НЗОК да поеме управлението на обществените поръчки, а искат те да останат в Министерството на здравеопазването. Според Борисов проблемът ще се реши в залата.

"На премиера Денков мога да му кажа, че управлението на София беше такова тези дни, че застраши здравето на хората, изпотрошиха се по заледените улици", не пропусна Борисов да жегне по "снежната" тема премиера.

На заплахата на президента, че може да наложи вето на бюджета, лидерът на ГЕРБ отговори, че мнозинството трябва да приеме бюджета.

"Последната седмица Асен Василев, заедно с нашите експерти, направи доста корекции, които са в правилната посока и аз мисля, че към този момент централният бюджет ще бъде подкрепен, ако така се работи до края", каза Борисов. 

Плодородни земи, които са ни важни за земеделието, не трябва да се разпродават, обяви той за информацията за намерения за продажба земи от Държавния поземлен фонд.

"Ще има бюджет на Здравната каса. Да не се напряга прекалено премиерът, да си върши другата работа, която не си я върши".

Това по вече налагащ се маниер потвърди след Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Певски.

Попитан за критиките, които отправя към премиера, Пеевски каза, че целта му била Денков "да почне да си върши работата".

"Той не си върши работата като премиер. Четири дена вие видяхте, вместо да работи тоя премиер – седнал в уютното си кабинетче, седи там, нещо разпорежда онлайн", каза Пеевски и коментира, че това е несериозно. Самият депутат от ДПС също не беше забелязан навън сред хората, на снега и вятъра.

"Рейтингите следите ли ги за какво става въпрос – той има по-ниско доверие от кабинета на Виденов, това нормално ли е за вас?, продължи с атаките Пеевски.

Ако трябва, мога да отида за един месец да пробвам и ако нещата са по-успешни и рейтингът е по-висок, мога да остана", добави провокативно депутатът, който през последното десетилетие е една от най-противоречивите политически фигури и срещу когото имаше многохилядни протести, когато през 2013 г. беше назначен за шеф на ДАНС. Така Пеевски отговора на въпрос, свързан с коментарите му по повод премиерския пост. 

На въпрос за заканата на президента Румен Радев да наложи вето на бюджета, Пеевски се произнесе също: Популизъм.

Попитан дали президентът има основания, когато твърди, че има намерения за разпродажба на държавни земи, Пеевски посочи, че ако има такова нещо, "ние ще го спрем и ще бъдем абсолютно против".

В началото на пленарното заседание беше отхвърлено предложението на "Възраждане" за включване в дневния ред на проекторешение за създаване на временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че върху него е оказван натиск от народни представители.

"Не я подкрепихме тази идея, защото преценихме, че има разследващи органи, както не подкрепихме и другата комисия за разследване на МВР", обясни Пеевски.

Преди няколко дни обаче самият той лансира същата идея.