"Всеки ден ми звънят нови хора, които са пострадали. Много лица се свързаха с мен със спукани глави, момче с натрошена на сол капачка. Това не са нарушения за дисциплинарни производства - прокуратурата трябва да си върши работата, защото това са престъпления“.

Това разказа пред бТВ Полина Велчева, адвокат на част от пострадалите при безредиците на протеста срещу БФС.

По думите ѝ въпросното момче със счупена капачка е започнало да се оттегля от протеста, щом видяло, че е пуснато водното оръдие. Към него обаче са се приближили 5-6 полицаи, които са го били.

Младежът е претърпял тежка операция, вече е излазъл от болница, възстановява се, но бавно.

По думите на Велчева, тя е адвокат на хора от протеста, а много от пострадалите дори не са били задържани - а просто набити.

„Полицаите може да задържат лице, за което има данни, че е извършило нарушение или престъпление. В случая видяхме кадри и разкази, че има правораздаване от самите полицейски служители. Те бият и си продължават по пътя“, каза Велчева. 

Клуб Z припомня, че именно от думите на адвокат Велчева пред същата телевизия първо тръгна и историята с 19-годишното момиче, което е нейна клиентка. И което заяви, че са я ритали в корема с обяснението - да няма деца или "да не ги види живи".

След това главният секретар на МВР Живко Коцев обаче заяви, че по момичето не имало и драскотина.

„По момичето няма надрасквания, тя е бита. Има медицинска документация от деня на задържането - обяви защитничката -

Когато е задържана, не е заведена директно в болница, а в Първо РУ. Бях там и настоявах да бъде прегледана. Тя беше откарана в болница, след което беше върната в районното. Когато беше освободена, незабавно отиде в Съдебна медицина и си изкара медицинското“, посочи Полина Велчева.

Както Клуб Z писа, по случая е сезирана Районна прокуратура. А по думите на довереничката, нараняванията на тийнейджърката са описани подробно и са представени в прокуратурата. 

Та поздрави държавното обвинение, че се е задействало бързо и вчера вече са били на разпит.

На въпрос - ще има ли нови дела, тя отговори "Да, абсолютно". И напомни, че физическа сила и помощни средства се използват по закон само при крайна необходимост. А от всички видеозаписи се виждало, че такава няма - хора са бити, след като вече са паднали и не застрашават никого.