Китай няма да атакува Тайван, защото е "затрупан" от проблеми. Това обяви тайванската президентка Цай Ингвен в интервю пред "Ню Йорк Таймс".

Пекин възприема Тайван за своя територия и отказва да изключи възможността да използва сила, за да анексира територията, която де факто поддържа своя суверенитет. Правителството и населението на Тайван категорично отхвърлят перспективата за китайско управление - нагласа, която се засили след бруталните репресии на китайските власти срещу продемократичните гласове в Хонконг.

Запитана за надеждите на Си за "мирно" обединение, Цай обясни, че според нея китайското ръководство е "съкрушено от своите вътрешни предизвикателства".

"Мисля, че може би сега не е моментът да обмислят голяма инвазия в Тайван... до голяма степен поради икономическите, финансовите и политическите предизвикателства, но също така и защото международната общност заяви силно и ясно, че войната не е опция и че мирът и стабилността са в интерес на всички", обяви тя.

Американските разузнавателни служби смятат, че Си е инструктирал Китайската народна освободителна армия да бъде в състояние да нахлуе до 2027 г., но няма ясен график кога може да се проведе подобна операция. 

Китайската армия засили агресивни военни действия срещу Тайван, включително чрез ежедневни нахлувания в зоната за противовъздушна отбрана и чрез редовни военни учения в близост до острова, често в отговор на действия, които комунистическото правителство на Китай смята за провокативни, като срещата на Цай с представители на правителството на САЩ .

Президентката на Тайван изтъкна, че КНР е решен да се намеси в президентските избори в Тайван през януари и да ги наклони в полза на Китай. Тя добави, че комунистическата страна се е бъркала под някаква форма на всички избори от 1996 г. насам.

Цай обяснява, че отговорът е да се насърчи по-голямо единство и доверие между различните социални групи и да се противодейства на социалните разногласия.

"Тайван е изправен пред нарастващо военно сплашване, кампании в сивите зони, кибератаки и манипулиране на информацията. Пред лицето на това тайванският народ остава спокоен и някои коментатори предполагат, че може би сме прекалено спокойни. Но факт е, че тайванският народ внимателно следи ситуацията".

Цай ще напусне президентския пост след изборите през януари 2024 г., след като изкара максималните два мандата. При управлението й бяха положени съгласувани усилия за укрепване на международните връзки и увеличаване на глобалната подкрепа за възпиране на китайска инвазия.

В интервюто тя беше попитана дали преместването на част от производството на полупроводници в САЩ може да отслаби стойността на Тайван в очите на световната общност по отношение на защитата му от китайската анексия. Тайван произвежда по-голямата част от най-модерните чипове в света и доставките са от решаващо значение за технологиите по света.

"Не сме ценни само заради полупроводниците ни", каза тя, отбелязвайки по-широките "клъстери" от сектори, интегрирани във веригата за производство на чипове в Тайван. "Уверени сме, че капацитетът, с който разполагаме сега, и значимостта на нашата индустрия не могат да бъдат заменени никъде другаде".