"Тази опорка да я забравите завинаги. Те си играят с "Възраждане" навсякъде по страната. Да престанете с тази опорка!"

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод обвиненията за взаимодействие между ГЕРБ и "Въраждане" при избора на подуправител на НЗОК днес.

Подуправителят на НЗОК трябваше да бъде излъчен от ГЕРБ-СДС, обясни Борисов.

Той обаче обвини ПП-ДБ, че не удържали на мъжката си дума.

А на въпрос дали от ГЕРБ-СДС ще са тези, които ще свалят правителството, бившият премиер бе категоричен, че той работи добре с академик Николай Денков. Като насочи пак разговора към здравната каса:

"Към днешна дата ние нямаме заместник-министър в здравеопазването, партията на "Промяната" еднолично ръководи здравната каса, еднолично ръководи здравното министерство, а от нас се изисква да носим солидарна отговорност за здравеопазването в България и всичко останало", каза Борисов и отбеляза, че шефът на НЗОК е представител на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

По думите му договарянето на подуправителя и управителя на НЗОК е било "пакетна сделка" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Те не удържаха на думата си", коментира Борисов поведението на ПП-ДБ.  

По думите му, на договарянето на тази "пакетна сделка" присъсвала и Лена Бориславова, като имената на кандидатите на "Продължаваме промяната - Демократича България" били на нейния лаптоп.

"Много имена по много теми бяха в нейния лаптоп. След 2 минути попитах за името и те трябваше пак да вадят лаптопа. Интересува ме кой пише в тоя лаптоп, а не кой го съобщава", иронизира Борисов.

Освен Бориславова, в срещата участвали Кирил Петков и Асен Василев. Като свидетели за истинността на думите си пък той посочи присъствалите от ГЕРБ - Десислава Атанасова и Томислав Дончев. 

"Сериозно ли ме питате?"

Така пък Борисов отговори на въпрос - дали Делян Пеевски е подходящ за премиер (нещо, за което самият Пеевски се самономинира).

"Когато премиерът започне да отговаря ня някого, той го приравнява към себе си. Към момента, в който академикът започна да му отговаря, той сам се въздигна на нивото на Пеевски.

Те са като скачени съдове, запълват вакуума в управлението", каза още Борисов.

Той обясни, че все пак вижда сериозен напредък по темите за Шенген и еврозоната при това правителство, независимо че сглобката е "паянтова". На конкретния въпрос - докога ще подкрепят правителството на акад. Денков, Борисов отговори, че стоят именно защото много се е направило в евроатлантически аспект.

"Имаме реални шансове да имаме напредък за Шенген. Докладите на вътрешния министър констатират огромен напредък", добави лидерът на ГЕРБ.

По повод разправиите в пленарна зала каза, че няма парламентаризъм във вида, в който хората искат да виждат отговорни хора (самият Борисов в битието си на премиер никога не посещаваше парламента, б.р. на Клуб Z).

А ще издържат с подкрепата си за ПП-ДБ "... колкото нервите ни издържат на всички".

"Моите нерви са здрави, защото виждам огромен напредък с Шенген, реален шанс за еврозоната, а това са по-висши цели от това да натриеш на някого носа или да му показваш, че е по-слаб, както те искаха да направят с нас", отбеляза той. 

Борисов коментира и избора на председател на Столичния общински съвет. На въпрос дали са склонни да взаимодействат с ПП-ДБ, ако не е Борис Бонев кандидатът за председател на Столичния общински съвет, Борисов каза витиевато:

"Склонни сме да спасяваме София от спасителите."