Вицепремиерът Томислав Дончев все още се надява България да получи руски газ по Черно море, въпреки че проектът „Южен поток“ нямало как да се случи в първоначалния му вариант.

"Въпросът е дали част от проекта, и специално морската му част, все още не би следвало да бъде считана за актуална от техническа, икономическа, не ми се иска да го коментирам - от политическа гледна точка. Защото доколкото ако на българския бряг, като част от територията на Европейския съюз, излиза руска тръба и ако може да се купува газ, това според мен и според анализа на мнозина експерти по никакъв начин не противоречи на европейското законодателство", каза той в интервю за БНР.

Според Дончев създаването на газов хъб край Варна е реалистично и с него България има всички шансове да се превърне в основен играч в региона. Бил съставен и план за действие с конкретни стъпки, които трябва да се предприемат още през юни.

"Беше коментиран списък с 14 приоритетни проекта за Югоизточна Европа. По дълъг списък с причини тя е силно зависима от доставките на руски газ. Там трябват допълнителни инвестиции в свързаност. От тези 14 проекта, 5 от тях са пряко свързани с България, което е добра новина. Така или иначе България се оказва в центъра на събитията. Аз нямам притеснения за сигурността на енергийните доставки в един хоризонт примерно от 5 години. С изграждането на всички тези трасета България ще може да ползва газ от различни направления. Това не е основното предизвикателство. Основното предизвикателство е не само сигурността на газовите доставки, голямата задача за България е не само и единствено да си гарантира сигурността им. България трябва да си запази позицията на страна, която транзитира газ", каза вицепремиерът.

На вчерашната европейска среща по газовите въпроси, на която присъства вицепрезидентът на ЕК, който отговаря за Енергийния съюз Марош Шефчович, не се ангажира с категорична подкрепа на идеята за създаването на газов хъб в България. Основният проблем пред проекта е липсата на газ, който да стига до него. В момента Кремъл е насочил усилията си за изграждането на проекта "Турски поток", който ще е с внушителния капацитет от 63 милиарда кубични метра. Тази тръба обаче ще заобиколи България, краят ѝ ще бъде на турско-гръцката граница.