Прокуратурата официално внесе в съда обвинителен акт срещу доскорошния кмет на Варна Иван Портних и още двама за замърсяването на Варненското езеро, причинено от спукана тръбата за отпадни води. Това съобщава БНТ, цитирайки Окръжна прокуратура (кметовете са подсъдни направо на втората инстанция, а не на Районна, б.р.).

От Портних се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това е довело до вреди за околната среда, посочват от още от държавното обвинение.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Аварията възникна през август 2019 г., когато кораб скъса тръбата и месеци наред отпадни води се изливаха в езерото. Тогава се оказа, че тръбата, изградена през 2009 г. с европейски средства, не е била вкопана в земята, както е по проект, а само е била положена по дъното.

Портних е подведен под отговорност и за това, че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на възложената му работа, от което е последвала щета в особено големи размери. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Другите обвиняеми за замърсяването са Ботьо Т. - управител на "БТ-Инженеринг" ЕООД. Компанията е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците.

Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество, която е била сред членовете на Държавната приемателна комисия на проекта за изграждане на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро, съобщава бТВ.

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, за която предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома, припомня БНТ.

Междувременно БТА разпространи изявление на самия обвиняем, цитиран от пресслужлбата на ГЕРБ:

"Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието", заявява бившият кмет на Варна Иван Портних, цитиран от партийния пресцентър.

Макар делото още да не е почнало по същество, Портних посочва, че нито е писал проекта, нито е осигурявал финансиране за изпълнението му. По думите му това е валидно и за избора на изпълнител и строежа на тръбопровода. Той подчертава, че не е имал ангажимент по надзора върху изпълнението на проекта, нито е приемал въвеждането на обекта в експлоатация.

„Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите от времето на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС). Тогава съоръжението не е било положено под дъното, както е било по проект, а е оставено отгоре, на дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно причинена от котва на кораб“, е посочено в позицията на Портних.

Той допълва, че след инцидента са уведомени всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро. Бившият кмет посочва още, че в продължение на три години Общината е очаквала безрезултатно финансова подкрепа от държавата, за да вкопае тръбата под дъното на езерото.

„И в момента тя е там и носи потенциален риск за нова авария", предупреждава Портних.

Междувременно, както и Клуб Z писа, по друг казус пък Портних стана "приятел" на прокуратурата. Той е основен сигналоподател срещу бившия вече апелативен поркурор на Варна. Владимр Чавдаров първоначално бе спяраган за "висока" корупция в особено големи размери, но в крайна сметка делото срещу него тръгна па член от НК за браконеиреи - че държал незаконно патрони в касата си.