Как се променя основният закон на държавата? Отговорът е: ударно.

Тази, и очаква се другата седмица, парламентът влиза в конституционен маратон.

Днес ресорната комисия ще проведе още едно заседание - за обществено обсъждане на внесения на 28 юли проект за изменения в Конституцията, а на 8 декември (петък) ще е т.нар. второ първо четене. И ако се вярва на сметките на Делян Пеевски, а няма причина да не се, тъй като е публична тайна, че той дирижира голяма част от законодателните процеси, другата, най-късно в седмицата преди коледната ваканция, основният закон трябва да бъде окончателно приет.

На практика проектът бе подложен на обществено обсъждане за кратко време - на четири заседания на комисията, след като бе внесен, не и преди това. Тук трябва да се калкулират и едномесечната лятна ваканция на депутатите през август, както и предизборната ваканция, която си гласуваха преди местния вот в края на октомври и началото на ноември - пак в рамките на месец.

Тоест, дебатът по промените бе заключен на практика в тези няколко заседания на комисията по конституционните въпроси, макар такъв да се води от години - но само що се отнася до структурата на съдебната власт.

Очаква се, ако измененията бъдат приети в описания от неформалния лидер на ДПС спешен порядък и в първоначално предложения им вид, те да попаднат накрая в Конституционния съд. Отделно, през ноември опозицията в парламента поиска от КС да излезе с тълкувателно решение по въпроса "задъжително ли е наличие на мнозинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията".

Причината за този въпрос е, че досега основниият закон винаги е бил изменян с мнозинство от 3/4, а сега предстои това да се случи с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична Бъгария" и Движението - общо 168 (или малко над изискуемия минимум от 160 гласа).

Първото гласуване на сегашния проект бе на 6 октомври и мина точно на ръба - със 161 гласа, което наложи и двумесечното изчакване до декември.

Кому е нужно това пришпорване така и не стана ясно. Практиката и за най-обикновения и безобиден закон е да има минимум три, максимум 21 дни за предложения между двете четения. Според "плана Пеевски", анонсиран за последно в края на миналия месец, на 12 декември ще е второто чете, а на 13-и ще е третото. По информация на Клуб Z, в момента се дискутира и дали окончателното приемане да не е около 20 декември. Но дали ще е другата седмица или тази непосредствено преди Коледа, промените в основния закон са приравнени на промени в най-обикновен закон, по който няма спорове и затова се приемат кратки срокове за предложения между четенията. 

Както Клуб Z писа, възможни са все пак промени - с оглед събраните негативни становища по някои текстове. 

Възможно е да не се премахват указите на президента при назначаването нан т.нар. трима големи - председателите на ВАС и ВКС и главният прокурор. Има нагласа и да се остави пленумът на двата съвета - съдийски и прокурорски, но с орязани правомощия. Вероятно обвинител номер едно все пак няма да се превръща в съсвсем административна фигура - ще му оставят метоодическото ръководство. Ще се намалят и мандатите на "тримата големи", без повторяемост.

В кръга на служебните премиери може да бъдат включени и омбудсманът и председателят на Сметната палата.

Двойното гражданство пък може да се допусне само за народните прредставиттели, но не и за министрите и президентът, както предвижда внесеният проект.

Ключовото обаче е разписаното намерение регулаторните и контролни органи да може да се назначават с мнозинство от 2/3. Става въпрос за идея, според която ръководствата на важните за държавата органи ще се избират от парламента с квалифицирано, а не с обикновено (121 гласа) мнозинство,  както е сега. Т.нар. сглобка от ГЕРБ и ПП-ДБ разполага с обикновено мнозинство. Но с ДПС става вече квалифицирано.

"Ще се заложи 2/3 мнозинство за всички регулатори, назначавани от парламента, както и за Конституционния съд", категоричен бе Пеевски при неформален разговор с журналисти още в края на септември.

С други думи - след приемането на основния закон, парламентът ще се залови с подмяната на регулаторите с изтекли мандати, като ДПС може да се превърне в незаобиколим фактор в избора на новите им титуляри. Движението вече получи подуправител на БНБ, въпреки че на практика ГЕРБ и ПП-ДБ нямат нужда от неговите гласове за редовите гласувания в парламента.