Предложение за някакъв вид споразумение за управление, което включва и механизъм за назначаване на регулатори, е било отправено към ГЕРБ още преди няколко месеца. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков днес. Той изтъкна, че от партията на Бойко Борисов обаче нямало отговор.

"В момента те постаят въпроса, че искат такъв механизъм, въпросите са към тях, ако има предложения трябва да ги изразят", заяви Денков.

Темата за механизъм за назначаване на регулаторите стана актуална след скандалите, които се развихриха миналата седмица около неизбирането на подуправител на НЗОК.

След парламентарните избори в Нидерландия преговорите за Шенген стават по-трудни, но това не означава, че не са възможни, каза още премиерът.

Според Денков има напредък по присъединяването на България към Шенген и той се съдържа в положителната оценка на мисията, която е проверила охраната на границата през декември.

"Благодарение на усилията на правителството дойде мисия, в която участваха и представители на Австрия и Нидерландия. Резултатът от тази мисия е изключително положителен доклад, което значи, че техните представители приемат, че има положителен напредък. Днес и утре ще представим тази информация пред Съвета на министрите, за да е ясно, че напредъкът е налице", каза министър-председателят.

Относно насроченото за днес обществено обсъждане на промените в Конституцията, Денков коментира, че със сигурност ще има промени в проекта, но най-важно е да бъдат прецизирани предложенията и те да отговарят на препоръките на Венецианската комисия.

Обсъждат се няколко варианта за статута на служебното правителство и за начина на избор на служебен министър-председател.