ГЕРБ няма да подкрепя нито един законопроект на правителството, докато няма механизъм, по който да се вземат решенията в управлението. Това стана ясно от думите на шефката на парламентарната група Десислава Атанасова. Изявлението й бе направено, малко след като заседанието на бюджетната комисия се провали заради отсъствие на членовете от ГЕРБ и ДПС. Тя допълни, че депутатите от партията ще участват само в промените на Конституцията.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС в последния момент са решили да не присъстват на заседанието на бюджетна комисия. Шефът на комисията Йордан Цонев не обясни каква е причината за това отсъствие и се извини на всички депутати, които са дошли.

Малко по-късно депутати от ГЕРБ направиха изявление. Атанасова заяви, че уволнението на шефа на "Пирогов" е политическа намеса. А самият премиер Николай Денков бил казал пред нея, че това няма да се случи.

"Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят промените в Конституцията. Няма да подкрепим нито един законопроект на министерския съвет, докато няма реален механизъм (за вземане на решения - б.р.).

Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност", каза Атанасова.

През миналата седмица бе договорен механизъм за назначаване на регулаторите.

Днес обаче премиерът Николай Денков заяви, че въпросите за изработването на този механизъм, са по-скоро към ГЕРБ.

На въпрос дали това означава спиране на работата по данъчните закони, Атанасова отговори:

"Ние многократно даваме един и същ сигнал. Следва заедно да вземем решения, след като заедно носим отговорност. Ако желаят, колегите да формират други мнозинства.

Условия не поставяме, искаме партньорско отношение. Започваме да мислим, че някои умишлено търсят провокации."

Атанасова заяви, че от ГЕРБ са дали доверие в аванс, макар да са първа политическа сила. Тя посочи, че вече започва политическо кадруване в търговските дружества, което считат за недопустимо.

Според нея "Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да преразгледат абсолютно всичките си действия и да се възстанови доверието.

Заявяваме своята пълна подкрепа за “Пирогов”. Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците заради лични свои интереси.  Това се посочва в позиция на председателя на парламентарната група на  ДПС Делян Пеевски, разпространена от пресцентъра на партията.