Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е уволнен. 

Това стана ясно във вторник.

За и.д. директор ще бъде назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ „Св. Анна" в София. Той е бил е част от екипа на Клиниката по неврохирургия към „Пирогов“, твърди бТВ.

Димитров беше назначен за и.д. от здравната министърка Асена Сербезова през лятото на м.г., а от началото на тази година беше вече и титуляр на поста.

През последните месеци "Пирогов" се оказа в центъра на политическа скандал около вече бившия съветник в политическия кабинет на министъра на отбраната Тодор Тагарев - Мустафа Емин. След пост във фейсбук на медицинска сестра от спешното отделение, препубликуван и на официалната страница на болницата, Емин беше посочен, че се е държал грубо с медиците и заплашвал с политическа намеса. На свой ред той твърдеше, че е чакал 3,5 часа с детето си, докато са му обърнали  внимание.

Преди дни протестиращи са събраха пред "Пирогов", за да изразят несъгласието си с оценяване, според което началникът на детската хирургия в болницата проф. Христо Шивачев е бил "скъсан" от комисия, начело на която се оказа бившият здравен министър и сегашен председател на комисията по здравеопазване на НС Костадин Ангелов. 

На 28 ноември седмица стана ясно, че спешната болница "Пирогов" е в тежко финансово състояние.

Тогава министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков съобщи, че одит на лечебното заведени между юни 2022 и юли 2023 г. е показал нарушения и "плачевно" финансово състояние, както и че докладът ще бъде предаден на прокуратурата. По думите на здравния министър - одитът е установил "нарушения на правилата за добър мениджмънт и на финансовата дисциплина".

На въпрос дали заради изводите в доклада директорът на "Пирогов " ще бъде уволнен, тогава Хинков отговори с колебание: "Изглежда, не. Повече не мога да кажа".

"Твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние на УМБАЛСП „Н. И. Пирогов“. Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба.

Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а НЗОК дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година. Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината“, заяви тогава в писмена позиция Валентин Димитров.

Последва и коментар във фейсбук на Ангелов, който се възмути и обяви, че има политическа намеса, както и че вътрешният одит на МЗ трябвало да бъде потвърден и от външен.

Валентин Димитров пое поста от проф. Иван Поромански, който също беше уволнен от Сербезова заради влошеното финансово състояние на най-голямата болница за спешна помощ в България. Преди това дълги година по времето на управлението на ГЕРБ начело на "Пирогов" беше проф. Асен Балтов, който беше уволнен от министъра на здравеопазването в тогавашния служебен кабинет - Стойчо Кацаров.

Водещото основание - лошо управление и натрупани просрочени задължения. Балтов по-късно беше депутат от ГЕРБ в няколко парламента, в последния реши да не влиза.

СГС спря вписването на новия директор на спешната болница

Днес възникна и вторичен скандал - след като Софийският градски съд спря временно вписването на Константин Димов като директор на болница "Пирогов". Това става известно от определение на съда. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред горната инстанция.

Съдът спира вписването само временно - докато се реши дали е допустима и основателна молбата на досегашния директор Валентин Димитров, депозирана днес, с която се оспорва решението за неговото освобождаване и вписването на Константин Димов като нов член на Съвета на директорите и представляващ дружеството. 

Георги Харизанов: Здравният министър е лъжец от невисока класа

Скандалът "Пирогов" коментира и анализаторът Георги Харизанов в предаванетот "Лице в лице" по бТВ. Според него Христо Хинков е казал пред журналисти, че няма да уволнява шефа на болницата Валентин Димитров, а вече го е освободил - ден по-рано. Заради това Харизанов нарече Хинков "прозаичен лъжец от невисока класа".

„Христо Иванов е прав, че не е редно хора от партиите, създали това правителство, непрекъснато да го подритват. В новините се видя, че здравният министър е прозаичен лъжец от невисока класа. Един ден, след като е подписал смяната на директора на „Пирогов“, казва на вашата репортерка, че няма да го сменя директора“, заяви Харизанов.

Проверва в Търговския регистър доказа думите на политическия анализатор. Там личи, че на 27 ноември са внесени документи, с които се оповестява смяната на Валентин Димитров с Константин Димов. На следващия ден Хинков прави въпросното изявление за лошо управление и дългове на болницата. Добавяйки, че няма да отстрани Димитров.