Неофициалният лидер на ДПС Делян Пеевски се изправи срещу науката. След поредица от социологически проучвания, които са единодушни, че той никак не се ползва със симпатията на българите (като дори симпатизантите на ДПС са силно раздвоени), днес Пеевски излезе с контракоментар - разпространен чрез пресцентъра на партията. "Моята най-точна социология са хората", твърди председателят на парламентарната група и за да е по-силно внушението, съобщението е придружено с негова снимка - на улицата - как предвожда актив на ДПС.

"Лидерът" явно се е подразнил на двете социологически проучвания, оповестени в последната седмица - на "Маркет линкс" и на "Алфа рисърч". И двете агенции са включили Пеевски в измерването на доверието на партийните председатели, въпреки че формално лидер в момента е почетният председател Ахмед Доган. Но пък Пеевски се очаква да участва в "състезание с един кон" на конгреса през февруари, на който ДПС ще си избира нов председател - т.е. в състезание със себе си, след като масово е номиниран от структурите.

Така в проучването на "Маркет" Пеевски получава 78% недоверие срещу 8% доверие.

В това на "Алфа" ситуацията е сходна - 6% одобрение, 70% - неодобрение.

"При Доган, както и при останалите партийни лидери, подкрепата идва основно от вътрешно-партийните среди (61%). Пеевски обаче получава от тях 26% одобрение срещу 27% неодобрение и 47% неутрални оценки", отбелязоха в коментар от "Алфа рисърч".

"С голям интерес наблюдавам резултатите от социологически изследвания на две агенции, публикувани тези дни, които сякаш излязоха да бранят някой, който бил имал три пъти по-голям рейтинг на доверие от мен. Този похват е последното убежище за провалящи се политици, но не за това е думата тук" - хвърля вината върху науката за собствения си рейтинг Пеевски.

И се връща 20 години назад: "През 2001 година същите агенции прогнозираха, че на предстоящите тогава парламентарни избори формация на Царя ще получи съответно 7.8 % от едната и цели 12.2% другата. Данните са от април 2001 година. На парламентарните избори на 17.06.2001 г. коалицията на Н.В. Симеон Сакскобурготски получи вота на 1 952 513  избиратели или 43%, при това при рекордна избирателна активност от 67%. Нещо повече - след тези избори бе излъчено коалиционното правителство на НДСВ и ДПС с министър-председател Симеон Сакскобурготски."

А позицията приключва със заявката за победа на европейските избори през юни 2024-а и с обвинението, че социологическите агенции "манипулират" с данните си:

"Защо припомням всичко това? Защото знам, че избирателите са мъдри и всеки опит да се манипулира общественото мнение води до още по-силна мотивация за хората, да гласуват доверие на онзи, който ще свърши работа и ще носи отговорност.  Тъй като те най-добре знаят кой бяга от отговорност и не може да работи за тях. Виждат го всеки ден.  

Затова благодаря на тези агенции, измерили тези резултати. 

Следващите избори са много скоро - след половин година. И тогава най-точно ще се премери доверието на хората към мен и ДПС"

"Вярвам, че най-хубавото предстои." - дава заявка за бъдещето той.