Имам фаворит за нов президент на БФС, той е достоен човек и обединителна фигура. Не е Димитър Бербатов, който е чудесно лице, но му липсва експертиза. Ако моят фаворит се съгласи да се кандидатира, ще му помогна напълно безвъзмездно. Ако не го направи, аз ще се кандидатирам.

Това заяви специалистът по спортно право Георги Градев, поредният гост в Z-Каст, подкаста на Клуб Z.

Той коментира последните събития в родния футбол, а също така в шахмата и плуването - спортове, в чиито процеси участва активно.

"Клубовете трябва да се обединят около кауза, не около един човек или около един екип. Около кауза и програма за развитието на българския футбол. Знам един, който иска да се кандидатира и не милее за българския футбол, а само за собствения си джоб, рече Градев. - Който и да е изпълнителят, ние трябва да му помагаме. Дали ще е Бербатов, дали ще е Градев, дали ще е някой друг, това не е важно, тук вече трябва да говорим за екипна работа, за по-голям екип от хора, включени в процеса. Кой ще е лицето, не е от значение."

Градев, който има над 600 дела в Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана, бе запитан дали възнамерява да се кандидатира, тъй като името му се спряга все повече напоследък, а и той вече от 15-ина години е противник на статуквото в БФС.

"За да отговаря директно, да не кажете, че бягам от въпроса, аз имам фаворит и той не е Димитър Бербатов. Нека сме наясно с това. Неслучайно напуснах екипа на Димитър Бербатов. Имам фаворит, който е обединителна фигура. Вчера чух Венци Стефанов да споменава неговия фаворит и качествата му, мисля, че имаме еднакъв фаворит с него, каза Градев. 

- Ако този човек се кандидатира, аз лично бих искал да му помогна, да направя всичко, което е по силите ми. Без значение дали ще вляза в екипа му или ще остана отвън. Това, което аз знам, което съм научил през годините, никой не може да ми го вземе и никой не може да го научи някъде другаде, то не се преподава. То се учи с практика, с опит и много четене. Това бих искал да дам на българския футбол, не искам пари. Не искам да работя на щат. Искам да помогна да се развива."

Градев обясни защо не смята Бербатов за подходящ, като изтъкна качествата на неназования по име негов (а явно и на други футболни хора) фаворит:

"Отново, ако този човек се кандидатира, аз ще застана до него и ще му помогна, независимо дали той иска моята помощ или не. Ще се радвам, ако приеме. Ако той не застане, аз ще се кандидатирам. Защото, според мен, българският футбол има нужда от повече експертиза и по-малко лица. Моите уважения към Димитър Бербатов, той е чудесно лице, но експертизата му липсва."

"Лично аз за себе си смятам, че в момента съм човекът в българския футбол, който има най-добрите контакти в световните организации - ФИФА, УЕФА, Европейската клубна асоцация ФИФпро, Агентската асоциация и Световният форум на лигите… Това е много важна организация за бъдещето на българския професионален футбол", добави експертът.

А кой все пак е въпросният човек? Градев отказа да посочи името му.

"Не, нека той първо вземе решение за себе си. Аз лично съм разговарял с него, помолил съм го да приеме… Хора, ние не можем да си оставим магарето в калта!"

Последното бе на уточняващ въпрос дали с въпросната личност се водят разговори.

Георги Градев припомни, че е пионер в битката срещу сегашните управници в българския футбол - още от 2008 г.

“Аз първи съм започнал тази битка. Виждам, че в момента, че тя не върви както трябва. Разбира се, че бих искал някой, който е много по-достоен от мен да застане начело на БФС. Ще подкрепя него. Но когато не виждам такъв, ще бъда принуден аз да застана”, обясни той.

Градев още на 18 ноември написа във фейсбук, че се оттегля от екипа на Димитър Бербатов - тогава вече бе в Будва на Европейското по шахмат за жени, на което златните ни момичета постигнаха историческа титла.

"Подкрепям екипа, подкрепям програмата, която имат. В никакъв случай не мога да кажа, че подкрепям Димитър Бербатов за президент на БФС. Смятам, че има по-достойни хора от него да застанат начело. Разговарям с един такъв и ако той не се съгласи, ще се изправя срещу Димитър Бербатов. Екипът му е наистина много добър, много професионален, за програмата няма да кажа нещо лошо, тъй като съм писал голяма част от нея. Писали са я много хора всъщност, ползвали сме международен опит. Имахме срещи с много хора от световния футбол”, разкри той.

Очаквайте целия много интересен разговор с Георги Градев в 140-ото издание на Z-Каст в петък, 8 декември.

Там ще видите и чуете как той обясни маневрите на Изпълкома на БФС с насрочения конгрес, подадената от Борислав Михайлов оставка, невписването на Михаил Касабов в Търговския регистър, какво още можем да очакваме на самото събрание и след това и т.н.

И още - разкрития по обвиненията за черно тото срещу Борислав Михайлов, на какъв етап е битката за завръщане на българския шахмат в Световната федерация и Европейския шахматен съюз...

Градев обяви пред нашата медия и новина, свързана с плувеца Антъни Иванов, когото представлява. А има ли той шанс да се състезава на Олимпийските игри в Париж догодина?