Извънредният конгрес на Българския футболен съюз, на който трябва да се гласува оставката на Борислав Михайлов и да бъде избран нов шеф, ще е на 15 март догодина.

Днес заседава Изпълнителният комитет на централата и утвърди датата, спомената като най-вероятна още на предишната сбирка, когато Михайлов обяви, че напуска.

Пред журналистите застана първо Валентин Михов, който е част от стария ИК, заседаващ поради факта, че заради съдебни спорове новият още не е вписан в ТР.

Той добави, че за място на конгреса е избран столичният хотел "Маринела". И че може да се кандидатира за поста, тъй като разполага с голям опит.

Пресконференция нямаше, а БФС потвърди информацията на официалния си сайт.

Дневният ред на конгреса

На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз гласува провеждане на извънреден Конгрес на Сдружението за 15 март 2024 г. от 10:30 ч. в х-л „Маринела“ в София, се казва дословно на сайта на централата.

Членовете на ИК приеха проекта на покана за Общото събрание при следния дневен ред:

1. Отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 г.

2. Финансов отчет за 2022 и 2023 г.

3. Разглеждане на жалби до Общото събрание.

4. Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС.

5. Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС.

6. Избор на Президент на Сдружение „Български футболен съюз“.

7. Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение „Български футболен съюз“.

Петър Величков от екипа на Бербатов: Промяната се отлага, има план Михайлов да остане

Бизнесменът Петър Величков, който е част от този ИК и от екипа на Димитър Бербатов, съзря план Борислав Михайлов да остане на власт след 15 март в това, че временният шеф Михаил Касабов още не е вписан в ТР. Според него, това нямало и да се случи. Така се отваряла вратата за обжалвания след конгреса, съдебни битки и юридически саги.

Величков направи и скандалното твърдение, че по време на заседанието пловдивският строителен предприемач Димитър Георгиев обявил, че ще са кандидатира за президент, за да можел после да обжалва и така Борислав Михайлов да остане начело.

"За съжаление така чаканата и искана промяна се отлага за неограничен период от време, обяви Величков първо пред репортери, а след това и в интервю за "Дарик радио". - Това, което се случи на този Изпълком, води за мен към този извод. Дебати нямаше кой знае какви. Ясно е, че трябва да бъде свикан конгрес. Вписаният Изпълком бяга от това да се върви строго по устава и по закона. Борислав Михайлов подава оставка, след което Емил Костадинов, като първи вицепрезидент, отказва да поеме поста, след което Изпълкомът гласува това да бъде Михаил Касабов.

Това е обстоятелство, което е много важно. Тогава, когато президентът подаде оставка, това обстоятелство трябва да бъде вписано в търговския регистър. След избора на Михаил Касабов, трябва да се проведе този Изпълком. Документи за вписването на Касабов не са постъпили в регистъра. Доказа се, че колегите не желаят Михаил Касабов да бъде вписан. Това е обстоятелство, което изисква вписване.“

Величков, който от приближен на настоящата футболна власт се превърна във виден опозиционер, продължи в юридически дебри:

„Касабов изпълнява длъжността "президент" на база пълномощно.Това може да стане при положение, че президентът отсъства. Може да е в отпуска. Ако не е подал оставка, а се оттегли е, друг въпросът. Но той подаде оставка и има избран друг вицепрезидент да изпълнява неговите права. Михаил Касабов трябва да бъде вписан и така да изпълнява правата на президент на БФС. Аз единствен гласувах за това. Друг колега - беше с пълномощно, се въздържа. 

Останалите гласуваха Михаил Касабов да не бъде вписван. Друг колега директно в Изпълкома заяви, че той ще се кандидатира за президент, за да обжалва след това и да остане Борислав Михайлов президент на БФС, продължи той. - Не е Валентин Михов, друг колега е.

Целият Изпълком гласува Касабов да не бъде вписван, а това се изисква. Изпълкомът гласува противоуставни и противозаконни неща. Защо в момента този Изпълком бяга от това да впише Михаил Касабов за президент на БФС? Колега от Изпълкома директно заяви какво възнамерява да прави. Тази желана промяна се отлага във времето, неясно до кога.“

На въпрос на водещия по "Дарик" - второ настояване, Петър Величков все пак обяви кой е въпросният човек от ИК със заявката да се кандидатира в полза на Михайлов (така излиза). 

"Конгресът вероятно ще бъде проведен, но колегата обяви, че ще обжалва до дупка, за да остане да управлява Борислав Михайлов. Колегата беше Димитър Георгиев, който заяви това нещо. Това, което знам е, че е строителен предприемач от Пловдив, знам, че беше депутат в едно от последните народни събрания (от БСП, бел. ред.). Това е горчивата истина. За това беше повишаването на тон, за вписването на Михаил Касабов. Конгресът ще бъде обжалван, а Михайлов ще остане на власт“, каза още Петър Величков.

И завърши така, като коментира избора на хотел "Маринела", а не НДК (например), където бе проведен последният изборен конгрес:

„Общо взето съм изключително разочарован от това, което правят колегите. Изумен съм от това, което обяви Димитър Георгиев. За мен мястото не е от значение. Мястото трябва да бъде такова, че залата да бъде достатъчно голяма, да има място за делегатите, да бъде повторен онзи процес на гласуване от 2021 г. Хотел "Маринела" води едно бреме със себе си. Помним какви неща разказваха делегати от предишни конгреси (този, на който Любослав Пенев се кандидатира срещу Михайлов, бел. ред.). Дано конгресът бъде проведен, както трябва. Планът е Борислав Михайлов да остане вписан и при обжалване, да продължи да управлява БФС."

Валентин Михов: Имаше спор за залата за провеждане

"Всички трябва да очакваме да се случи нещо, рече Валентин Михов. - При тая ситуация в държавата, и във футбола, ще има може би много кандидатури. Сроковете за внасяне са по устав - един месец. Имаше един спор - за залата на провеждане, аз например предложих залата на Народното събрание, примерно. То няма угодия. В "Маринела" съм правил много събития, да не правим реклама сега... И за весели, и за сериозни събития, е едно подходящо място", започна Валентин Михов.

Той беше попитан зад коя кандидатура би застанал:

"Зад себе си. Защо не? Дал Господ опит. Мога да се кандидатирам. Аз бях щастлив човек като президент. Просто работих с такова поколение, с такива треньори, с такъв щаб. Сега е по-различно. Трябва да чакаме поколение. Който и да дойде начело на националния отбор, няма ли поколение. Аз съм един щастливец".

Той има предвид периода 1993-1994 г., когато беше президент на БФС. По негово време България се класира на Световното в САЩ. Месеци преди Мондиала обаче беше сменен от т.нар. "пловдивски брокери". 

"Оставката на Михайлов не се приема от нас. Тя се приема от Конгреса. За 15 март гласуваха всички единодушно. Само трябва да сме спокойни и усмихнати всички, аз вече забравих да се усмихвам", завърши Михов.

Михаил Касабов: Някой трябва да организира конгреса

"Питайте Търговския регистър".

Така Михаил Касабов, избран за и. д., но още невписан, отговори на въпрос защо още е неозаконен. На друго питане, защо той самият не е подал оставка, както и ИК, отвърна, че "някой трябва да организира конгреса". 

"Нищо не се е променило, просто някой трябва да организира конгреса", рече Касабов.

Венци Стефанов: Имаше навремето един президент - Иван Славков, нещата вървяха, националите биеха...

 "Ще избираме президент", така Венцеслав Стефанов, босът на "Славия", отговори на въпрос какво ще се случи на 15 март догодина. - Моят фаворит? Още не съм взел решение. Валентин Михов? Живеем в демократична държава, има право. И ти да се кандидатираш, няма да сбъркаш. Но подкрепа не чакай. Пепи (Петър Величков, бел. ред.) искаше да прави някакви вписвания, да се разводнят нещата. Но по-добрият вариант е да се насрочи конгрес, да се успокоят хората и да знаят, че на 15 март ще има конгрес. Пък нека клубовете да си изберат този, когото смятат за най-достоен. Ето, днес се обяви датата. Ако някой е искал да прави някакво шикалкавене, то не е от БФС. Откъде да знам колко кандидати ще има. Виждате, че всеки иска да се кандидатира. Сега ще видите, тепърва. Сега около Нова година ще излязат кандидати за слава".

Какъв трябва да бъде следващият президент на БФС: "Дали ще подкрепя Стилиян Петров? Не. Казах, че Стилиян Петров може да се кандидатира, а дали ще бъде избран, никога не съм казвал. Така че никога не ми слагайте в устата думи, които не съм казал. Много е важно този, който ще се кандидатира, да даде програма и екип, с който ще работи. Защото сам човек, както знаете, е само за тоалетната. Специално във футбола, аз помня от предишни години, имаше един президент, който се казваше Иван Славков. Той не седеше във Футболния съюз, но си ръководеше, нещата вървяха, националите биеха. Важното е, че имаше хора като Иван Вуцов и като други. За мене Вуцов е корифей в организацията и футболът в България вървеше".

Какви трябва да бъдат първите и най-спешни мерки на новия президент на БФС:

"Да се намали броят на чужденците, за да има национален отбор и да имаме други като поколенията, които ни радваха. Категорично. А каква ще бъде формата, има много варианти. Аз ще ви дам един прост пример. В последните три мача, в които игра "Славия", срещнахме отбори, които преливаха с чужденци. А с нищо не бяха по-слаби нашите български деца. Ако искате да се направи нещо с българския футбол, трябва да помогнете".

А кой трябва да е шеф на съдиите - Стефанов се оплака от реферите покрай мача с ЦСКА-София за Купата.

"Не виждам защо трябва да се канят унгарците, патагонци, испанци за шефове на съдиите. Аз не знам защо смениха съдията на вчерашния мач в последния момент. Не мога да кажа кой е бил преди това, но беше сменен."

Обаждат се стотици по темата за конгреса. Предлагат варианти така да бъдем, инак да бъдем - Гошо, Тошо, Пешо, Иван. Ще има кандидати. Аз съм си решил за себе си кого ще подкрепя, но няма да го кажа, защото ще изгори", завърши Стефанов по темата с конгреса.