Русия е планирала да потопи Германия в хаос през април 2022 г. Според един доклад двама информатори са предотвратили това в последния момент.

Масови прекъсвания на електрозахранването, студени домове, осиротели работни места: Германия вероятно само за малко е избегнала този хаос малко след началото на нападението на Русия срещу Украйна. Според проучване на „Ханделсблат“ двама руски информатори са попречили на Русия и са помогнали Германия да избегне енергийния хаос. Правителството в Берлин е реагирало бързо след разкритието и е успяло да отблъсне атаката на Москва.

Според доклада Кремъл е смятал да предизвика истинска газова война. Той е искал да прекрати без предупреждение доставките за Германия от ден на ден, за да потопи страната в хаос без руския газ, който е в основата на цялата германска инфраструктура, съобщава вестникът.

Крайният срок за тези агресивни действия срещу Германия, които е трябвало да бъдат извършени от „Газпром Германия“, е бил 4 април 2022 г. Русия се насочила към 500 големи клиенти на „Газпром“ чрез фиктивни дружества в Германия, чрез които „Газпром“ тайно е превеждал пари. Сред тях бяха 250 общински комунални услуги, 250 корпорации и промишлени предприятия, включително големи химически и стоманодобивни компании. Освен това и 700 електроцентрали, работещи с газ. Изричната цел на плана е била да се причинят "възможно най-големи икономически щети" с внезапно спиране на подаването на газ.

Според Герд Ландсберг, ръководител на Асоциацията на германските градове, планът би имал драматични последици, ако беше успешен.

"Милиони хора щяха да останат в студените си апартаменти. Освен това офисите "нямаше да могат да работят заради студа, магазините нямаше да могат да отворят. Милиони служители нямаше да могат да отидат на работа, защото предприятията щяха да бъдат лишени от газ и топлина", заяви той.

Освен това цената на газа щеше да се покачва от ден на ден. Руският президент Владимир Путин вероятно е искал да предизвика страх от срив в доставките на газ. Целта му е била да организира проруски демонстрации в Германия. Около половината от нуждите на Германия от газ нямаше да бъдат задоволени.

Според „Ханделсблат“ обаче мащабната кампания се е провалила заради двама руски мениджъри. На 1 април те разкриват плана пред германски политици. "Те са истинските герои на тази история", пише вестникът. Според доклада те са подали сигнал за плана и затова и до днес трябва да се страхуват за живота си. Когато става ясно какво планира Русия, малка група служители се събрала в консултативната стая на вицеканцлера Роберт Хабек 50 часа преди крайния срок за спиране на газа.

Кризисният екип, съставен от членове на Федералното министерство на икономиката и енергетиката и Федералното канцлерство, обсъжда как да отблъсне атаката. Първоначално се обсъжда да се обяви несъстоятелност на „Газпром Германия“, но краят е известен: Германия пое контрола над „Газпром Германия“ първо чрез попечителство, а след това чрез национализация. Германия координира това и с британското правителство. Путин трябва да е бил бесен, пише „Ханделсблат“. Русия спря доставките на газ едва на 12 май.