Управляващото мнозинство тихичко взе ключово решение за българската демокрация днес - няма да даде достъп до кулоарите на парламента на журналистите. Лидерите на уж проевропейски партии се събраха на председателски съвет и подхвърляха подигравки към тези, чиято работа е да отразяват техния труд.

С местенето в сградата на бившия Партиен дом "сглобката" получи шанса отново да завре журналистите в "трета глуха" - далеч от пленарната зала, с ограничен достъп до народните представители и работата на парламента. Следете пленарното заседание по телевизора. Снимайте депутатите в гръб. Не припарвайте до тях - те нямат време да бягат от вас.

Подписката на колегите, отразяващи парламента, все пак ще бъде удовлетворена частично - обещана е по-добра интернет връзка, повече контакти в набързо сглобения "пресцентър", повече място за фотографите в залата, да се допълнят и условията и реда за издаване на акредитации.

Но достъп до депутатите - в никакъв случай!

А кулоарите са мястото, в което се случва истинската журналистика - там, където народните представители с малко съвест разкриват повече пред репортерите, отколкото в официалните пресконференции и изказвания. И оттам често идват най-важните новини.

Това не е нещо ново - депутати от всякакви партии от десетилетия се опитват всячески да избегнат журналистите и техните въпроси. В старата сграда на Народното събрание обаче трябваше да бягат наистина - подтичвайки по коридорите, където камерите можеха да хванат смешната гледка, а журналистите от сайтовете можеха да напишат "депутатът Иванов избяга от въпроси". Сега дори тези символични кадри са невъзможни. Над 30 години демократично отразяване на работата на парламента отиват по дяволите - защото тях ги е страх.

Както се разбра, на председателския съвет в парламента повечето лидери на партии са взели на подбив това искане на 85 репортери.

"Ще им дадем един разклонител", "да им пусне светлина", "какво ще ги правим тези"... И ако презрението на медийния бос Делян Пеевски към свободната журналистика е отдавна известен факт, а на Бойко Борисов и ГЕРБ отвращението към "мисирките" е наяве от десетилетие, човек се чуди как "Продължаваме промяната - Демократична България" още смеят да се наричат "демократи". Еле пък "евроатлантици".

От трима участници от тяхна страна - Атанас Атанасов, Стою Стоев и Никола Минчев - само последният се е обявил за допускането на журналистите в кулоарите.

Поздравления, г-н Минчев, но една птичка пролет не прави.

Политическо обединение, което обещаваше пълна прозрачност, открито управление и завръщане към демократичния парламентаризъм, сега си мълчи, докато се мачкат базови принципи на свободата на словото и свободния достъп до информация. Със страхливото си поведение днес поставихте поредния пирон в ковчега на "промяната". Ако другите ги е страх, вас може би просто ви е срам.

Днес лидерите са се чудили "какво да ги правим журналистите", а някак си са пропуснали, че журналистите от 30 и кусур години се чудят "какво да ги правят" тях. Как да отразяваш най-висшата институция в държавата коректно и точно, без едновременно с това да я принизяваш заради онези, избрани в нея?

Вие може да ни се подигравате всекидневно - но надали искате да влизате в такъв двубой с нас. Защото сте все по-лесна цел.