България може да започне до месец да прилага изменените си териториалните си планове за справедлив преход, заяви министърът на енергетиката Румен Радев в Брюксел.

Той участва в последния за годината Съвет „Енергетика“.

Става дума за териториалните планове за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Те засягат предимно въглищните централи и затова предизвикаха протести и блокади на магистрали.

Плановете бяха изпратени в Европейската комисия през септември. Все още няма оценка по тях. Ако думите на министър Радев се окажат верни, това означава, че тази оценка трябва да бъде направена през януари 2024 г.

Същевременно министрите на енергетиката от страните членки се разбраха да удължат с по една година действието на три извънредни регламента. Те бяха приети през 2022 г. заради руската агресия в Украйна.

Първият регламент е за укрепване на солидарността между страните членки чрез по-добра координация при закупуването на газ, надеждни референтни цени и търговия с газ през границите. Целта е смъкване на високите цени на енергията и подобряване на сигурността на газовите доставки. Премахва се обаче членът за задължително участие в съвместното търсене.

Вторият регламент предвижда ускорено разгръщане на възобновяема енергия. Целта му е справяне с енергийната криза, намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива и ускоряване на постигането на климатичните амбиции на ЕС. Някои от клаузите на този регламент ще бъдат продължени дори с 18 месеца. Този регламент е от особена важност за България, коментира Радев.

Третият регламент е за защита на гражданите и икономиката на ЕС от прекалено високи енергийни цени. С него бе установен пазарен механизъм за коригиране на цените. Въведена бе и система за предотвратяване на главоломен скок на цените, които не са отражение на тези на световния пазар. Енергийният ни министър изтъкна, че се надява да не се стигне до предвидените от регламента компенсаторни механизми.