Основната скулптурна група на Паметника на Съветската армия (ПСА) вече не се извисява над главите на софиянци. След като на 12 декември стартира демонтажът на композицията, добила ироничния прякор МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия), днес и последните от краката на трите фигури „паднаха“.

Финалните действия на работниците, които срязаха скулптурите на съветския войник, размахващ автомат „Шпагин“, майката с детето и работника, бяха да разбият бетона, излят в долните им крайници, за да ги застопори по-здраво за постамента.

По ирония на съдбата именно бетонът обаче е изиграл основна роля за увреждането на композицията, заради което се наложи и нейният демонтаж. Тъй като бронзът и бетонът реагират различно на охлаждане и изстудяване, проникналите в строителната смес вода и въздух са довели до ръжда, пропукване на метала и в крайна сметка отделянето му от постамента.

Това става ясно от експертното становище на скулптура реставратор Марин Марков.

В първия реален ден на демонтажа падна ръката на съветския войник, стискаща автомата „Шпагин“.

След това „си отиде“ главата на „солдата“. А същия ден я последваха майката с детето.

Накрая и работникът се присъедини отново към компанията си. Този път на земята.

Вижте и последния ден от демонтажа през обектива на депутата от ДБ Ивайло Мирчев. След днес реално можем да кажем, че най-после паметникът го няма. Остана един гол постамент.