Ден след като Паметникът на Съветската армия се раздели с ръката на основната фигура, стискаща автомат „Шпагин“, днес падна още една основна част от композицията – главата на съветския войник от  върха на монумента.

Тя също бе отрязана с флекс, а БНТ предаваше демонтажа на живо.

В третия ден от свалянето на паметника, придобил ключовия прякор МОЧА, като съкращение от Монумент на окупационната Червена армия, в района му има засилено полицейско присъствие.

Рано сутринта проруските „защитници“ на ПСА липсваха. Затова пък блокираха работата на парламента.

Няколко часа след като главата на съветския войник символично "се търкулна" на земята, от постамента бяха изрязани и махнати още две фигури - на майката с детето.

Върху пиедестала временно остана да стърчи само фигурата на работника.

Планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни, каза областният управител на София Вяра Тодева в сряда. Тя смята, че при бързи темпове на работа монументът може да бъде премахнат и до началото на Коледните празници.

Демонтажът ще струва 260 000 лева. Това включва всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца.

Тодева все още отказва да конкретизира къде ще се съхраняват елементите на монумента – това се правело от съображения за сигурност.

Фигурите обаче ще бъдат съхранени, описани и ще започнат дейности по създаване на техническа спецификация за възлагане на реставрация, както и оценка на стойността на самата реставрация, за да може да се обяви обществена поръчка, каза тя.

По план трябва да има възстановяване и реставрация на фигурите и барелефите, а самият постамент да остане на мястото си. Какво ще се случва с него - ще зависи от решение на Столичната община. Главният архитект на София е започнал процедура по промяна на Подробния устройствен план, след което ще бъде обявен конкурс.

Рязането на монумента започна в нощта срещу сряда с падането на ръката на съветския войник, държаща автомат.

След действия по обезопасяването на фигурите през целия ден вчера, рано тази сутрин започна рязането на главата на войника.