"Няма договорена бройка за връщане на бежанци - шест хиляди е ориентировъчна бройка на т.нар. лица, които са минали вече през България, подали са молба за убежище и в рамките на процедурата са напуснали страната и явно са достигнали до Австрия."

Това поясни тази сутрин Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците, пред БНТ.

Тези лица подлежат на връщане по сега действащия регламент „Дъблин“, отбеляза Тошева.

Както и Клуб Z писа, думите й влизат в колизия с реалността - тъй като правителството съобщи в последния ден на декември, че на практика официална Виена е подготвила документи за 193 мигранти, като ни е върнала едва 113 за годината.

Според Тошева Австрия вероятно иска да подчертае каква е установената бройка подлежащи на връщане чужденци и по тази причина е дала конкретна цифра. Като цяло изпълняваме връщанията – заявени трансфери, както от Австрия, така и от други държави като Германия, Франция, заяви председателят на Агенцията за бежанците.

Бежанските центрове в страната са запълнени към 72%, съобщи още Мариана Тошева пред националната телевизия. 

„Имаме общо шест центъра за прием на бежанци, два от центровете са пълни на 104%. Центърът за бежанци в „Овча купел“, където има основно непълнолетни лица, е пълен. Имаме 370 деца в този център“. Другият център, който е пълен, е „Враждебна“, посочи тя. 

През 2023 г. 590 граждани от всички държави членки са върнати по Дъблинското споразумение, от Австрия конкретно са върнати 113 лица, потвъди още Тошева. 

Дъблинското споразумение е неефективно, системата „Дъблин“ не работи успешно, особено при миграционен натиск, затова се налага все повече да се разработи устойчив механизъм за солидарност, смята обаче тя.

Много е важно държавите членки на ЕС да имат единен подход към страни на произход – говори се на европейско ниво за проучвателни мисии в Афганистан и Сирия, къде биха могли в определени региони да бъдат връщани техни граждани. Това трябва да е общ европейски подход, не всяка държава да договаря отделно, каза още Мариана Тошева.

Тя отбеляза, че имаме сериозен брой мигранти и от държави като Мароко, Тунис, Ирак.