"Това означава, че ще изхвърля през прозореца треньорската си диплома за следващите две години."

Репликата е на бившия играч на "Ливърпул" и английски национал Джейми Карагър по повод подписания вчера нов тригодишен договор за тв правата на мачовете от Висшата лига на Англия - за общо 5,136 милиарда паунда (6,3 млрд. евро) от 2016-а до 2019 г. 

А към края на знаменитата си кариера сърцатият защитник уверяваше, че много иска да стане треньор. Мечтае да оглави любимия си "Ливърпул" и да детронира сър Алекс Фъргюсън, стига той още да е в бизнеса. Е, Фърги е само зрител вече, но пък и Карагър не е треньор. Причината не е в това, че Джейми не може да има Фъргюсън като противник. Просто самият той не иска да върви по пътя на шотландеца и да гони постиженията му. Не и сега, когато има работата на тв анализатор. 

Не е ясно колко взема Карагър за ангажимента си в "Скай Спортс", но със сигурност иде реч за 7-цифрена сума. Отделно, той пише анализи и за таблоида "Дейли Мейл". Едва ли е за без пари. Новото амплоа на бившия футболист е доста по-спокойна почва, отколкото треньорската професия, която дори в родината на любимата игра е ветровита. Докато от телевизията най-много да си спечелиш някой и друг "хейтър" заради по-критични коментари за "свои" и "чужди".

Греъм Сунес (вляво) и Тиери Анри, двама от анализаторите на "Скай"

Много от вас знаят кои са другите футболни хора в анализаторския екип на "Скай", босовете на която платиха по-голяма част от въпросните 5,1 милиарда и придобиха пет от наличните седем тв пакета за излъчване на Висшата лига. Край Карагър са Греъм Сунес (той години наред беше треньор), Джейми Реднап (не се опита), Гари Невил (помощник е на Рой Ходжсън в националния) и най-новото попълнение -

Тиери Анри

Трябва да си много богат и наистина да държиш на харчовете си, за да си позволиш толкова звезден екип. Е, при 5,1 милиарда, които правят клубовете и лигата още по-богати към и без това "неприличното" им състояние, драгият телевизионен зрител очаква наистина перфектен продукт. С лица на които да вярва и които бързо да разпознава.

Такива са анализаторите и на "Бритиш Телеком", другата компания в сделката, задоволила се само с два пакета. БТ има договори с Майкъл Оуен, Стив Макманамън и Дейвид Джеймс. Явно парите не са проблем, когато става въпрос за футбол с марка "Висша лига", както обичат да се изразяват родните тв коментатори на любимия английски шампионат.

Когато последният в Англия прибира два пъти повече от първия в Германия

Сега малко стряскащи числа. За миналия сезон 20-те клуба от Висшата лига са разделили 1,563 милиард паунда (посочваме ви всички суми в британската валута, тъй като източникът на данните е от Албиона, бел. авт.). Най-много пари е взел "Ливърпул" - 97,5 млн., следват го "Манчестър Сити" с 96,6 млн., "Челси" - 94,6 млн., "Арсенал" - 92,9 млн., "Тотнъм" - 89,7 млн., "Манчестър Юнайтед" - 89,2 млн... Последният - "Кардиф", е казал "бай" на Висшата лига с 62,1 млн. Обърнете внимание на разликата в парите между челото и опашката преди следващата порция данни.

Парите от тв правата пълнят касите на английските клубове.
Така покупката на мегазвезди като Анхел ди Мария е в реда на нещата

Отиваме в Испания - на по-топло, където "Реал" (Мадрид) и "Барселона" слагат в джоба си своите британски противници. За миналия сезон непримиримите съперници са получили от телевизията равностойността на по 103,74 млн. паунда. Не е ясно дали равнопоставеността е търсена, за да няма скандали и на този фронт. Третият, "Валенсия", обаче е прибрал 35,57 млн. Последният, "Алмерия", е със скромните за Албиона 13,34 млн. Общо челната 20-ица на испанския футбол е заработила 559,46 милиона - близо три пъти по-малко от Висшата лига.

В Германия тази стойност е 366 млн. паунда. Тук "ножицата" между шампиона "Байерн" и опашкаря "Айнтрахт" (Брауншвайг) не е толкова голяма - 27,34 срещу 13,49 млн. Да, обаче колосът от Мюнхен е взел повече от два пъти по-малко от слабака "Кардиф". Като цяло от тв права в Германия се изкарва най-малко, в сравнение с останалите големи първенства в Европа.

"Байерн" (Мюнхен) е "бедняк" по пари от тв права от Бундеслигата.
А какво ли щеше да бъде, ако изкарваше колкото британците и испанците? 

В Италия футболният бизнес, пък и Серия А, са в жестока криза. Въпреки това "Ювентус" е спечелил 69,66 милиона, "Интер" е с 59,58, "Милан" с 57,72, а последният "Сасуоло" - 13,26 млн. Елитът на Апенините е №2 в Европа с общо 626,9 милиона.

Завършваме с Франция, където общата стойност е нищожно по-малка от тази в Германия - 359,9 млн. Първенецът "Пари Сен Жермен" е калкулирал в бюджета си 33 млн., а "Монако" на Димитър Бербатов - 21,8 млн. Последният тук, "Аячо", е прибавил най-малко от тази топ петица - 9,69 милиона паунда.

Има някои неудобни въпроси

Зададоха ги пак футболни величия, които са част от телевизионния бизнес. Като Гари Линекер и Гари Невил. В профилите си в социалните мрежи те призоваха клубовете да намалят цените на билетите - след като парите им в новия договор са с цели 70 процента повече в сравнение с настоящия. Припомняме: един мач от 2016-а вече ще струва 10,6 милиона паунда.

Линекер отново не изневери на острия си език. Той подчерта, че скъпите билети (и услуги на стадионите в Англия) отблъскват истинските и най-верни фенове, а привличат друг тип запалянковци.

Шефът на лигата Ричард Скъдмор обяви, че ще направи каквото може, за да въздейства на клубовете. Въпросът остава отворен, но скептиците за корекция на цената на входа в посока надолу са повече от отпимистите. 

И вечното дерби вече не пълни трибуните в България

Как е в България?

И тук важи максимата, че "и ний сме дали нещо на света". То е абсолютният парадокс и конфликт на интереси правата да се държат от фирма на собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев. Компанията му "Футбол Про Медия", в която бизнесменът е едноличен собственик, след като изкупи наскоро дяла на Тодор Батков, ще налее 30 милиона лева в периода 2016-2020 г.
Излиза, че за собствения си отбор Домусчиев ще вади от единия джоб и ще слага в другия. Също така ще помага за оцеляването на останалите. Наскоро изпълнителният директор на "Локомотив" (Пловдив) Атанас Узунов открито призна, че парите на Домусчиев са жизненоважни за "черно-белите".

"Футбол Про Медия" и в момента държи тв правата. През 2016-а и 2017 г. отборите ще си разделят по 5,5 милиона лева. За 2018-а - 6 млн. лв., а за последните две години от новия конкракт сумата скача на 6,5 млн. лева.

Никой друг не иска да влага в българския футбол, тъй като продуектът "А" група не струва. Не струват стадионите, повечето отбори, помечето мачове, повечето играчи, сред които българите са все по-малко и по-малко. Всички тук говорят, че няма пари - това е големият проблем. А истината е, че продуктът трябва да се подобри с повече правилна работа в клубовете. С по-малко излишни харчове. Тогава може да се намери някой, който да дава и повече пари за футбол по телевизията.