Мярката за неотклонение "домашен арест" на единствения, който остана задържан за случая с подпален полицейски бус по време на протеста срещу БФС, е изменена на неголяма парична гаранция.

Експертиза доказва, че 29-годишният Стефан Шикеров няма общо с престъплението, в което е обвинен, предаде днес бТВ.

Софийският градски съд реши Шикеров да бъде пуснат на свобода срещу гаранция в размер на 500 лева. Досега в продължение на близо два месеца той беше под домашен арест, а преди това и задържан под стража. Бе обвинен заради палежа на полицейския бус в нощта на протестите срещу БФС на 16 ноември.

В съдебната зала стана ясно, че според химическата експертиза няма следи от запалителни вещества по ръцете и дрехите на мъжа и няма как той да е запалил буса по време на протеста.

„Според полицаи той е държал факла и е отишъл и я е хвърлил в буса. Това значи, че няма как по него да няма барутни частици“, посочи адвокатът на Шикеров Димитър Пенев.

Съдът реши, че обвинението срещу Шикеров е разколебано. Магистратите заявиха още, че по разследването се бездейства и от два месеца не е свършено нищо.

„Следващия път да гледат по-внимателно и да са наясно с нещата, преди да обвиняват невинен човек“, каза Стефан Шикеров.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Както Клуб Z писа - паралелно с делата срещу полицаи за насилие, текат и няколко наказателни дела срещу участници в събитията в нощта, когато полиция и агитки се сбиха. Шикеров бе задържан с още двама души. Поне срещу един от тях тече дело в районния съд - че е хвърлял камъни по полицейски автомобил.

Стефан Шикеров получи най-тежкото обвинение -  че е "запалил паркиран бус, собственост на сектор „Общинска полиция“, ООП-СДВР, със значителна стойност - над 11 000 лв. Пожарът е представлявал опасност за живота на лица, участващи в митинг срещу ръководството на Български футболен съюз и служители на МВР" и т.н. Държавното обвинение тогава заяви, че има доказателства, че мъжът е участвал в престъплението, а действията му са "обществено опасен и вандалски акт".

За това престъпление се предвиждаше наказание от 3 до 10 години затвор.

Шикеров е с чисто съдебно минало и е баща на новородено. Той до днес категорично отрича да е участвал в палежа.

Според защитата му има видеоклипове, които доказват, че е невинен. Пред съда 29-годишният мъж заяви, че при ареста е бит с полицейска палка, обиждан и заплашван от униформените. Беше представено и медицинско за травмите.