"Жоро Георгиев първият отвлечен и бит зад колоните на МС на 10.07.2020г. - първи ще получи своето дребно парченце възмездие и или правосъдие."

Това написа в профила си адвокат Николай Хаджигенов.

Става въпрос за бруталните действия на полицията през юли 2020 г., след като прокуратурата влезе в президентството, а десетки хиляди граждани възмутени излязоха на протести срещу главния прокурор Иван Гешев и правителството на Бойко Борисов.

Издевателствата (така и не стигнаха доникъде проверките, че в редиците на полицията имаше странни хора, брандирани с черепи, които може и въобще да не са служители на МВР, б.р.) естествено доведоха до каскада от дела - най-вече граждански.

Сега Жоро Георгиев печели от ВАС много по-голямо обезщетение за неимуществени вреди, отколкото му присъди първата инстанция - за отменената заповед за арест на СДВР-Трето районно управление и заради причинения побой. Тогава потърпевшият е бил на 25 г.

Следва да отбележим, че това не е наказателно дело срещу полицаите (такива бяха уж образувани, но не се е чуло да са стигали донякъде), а само административно. Нещо повече - след издевателствата се оказа, че най-тежко санкционираният след боя на 10 юли полицай успешно е сменил работата си и бе "изтеглен" от Иван Гешев в подчиненото му тогава Бюро за защита към главния прокурор. 

Въпреки това адвокат Хаджигенов сполучливо определя публикуваното днес решение като "дребни парченца правосъдие".

ВАС отменя решението на Административен съд - София-град (АССГ), който не уважи иска от 2000 лв. неимущствени вреди на Георгиев и му бе присъдил само 500 лв. за незаконната заповед за арест. Вместо това върховните съдии добавят още 1500 лв. до пълния размер на претенцията.

По отношение на боя АССГ бе отказал исканите 10 000 лв. и бе уважил само 2000 лв. за младежа. Вместо това ВАС постановява:

"ОСЪЖДА Столична дирекция на вътрешните работи ДА ЗАПЛАТИ на Ж. Георгиев допълнително още сумата от 8 000.00 /осем хиляди/ лева, представляваща обезщетение за причинени от нанесен побой на 10.07.2020г. неимуществени вреди, претърпени за периода от 10.07.2020г. до 19.01.2022г.", четем в документа, качен от Хаджигенов.

По отношение на останалите решения на АССГ върховните магистрати ги оставят в сила.