Авиокомпания "Аляска еърлайнс" заяви, че е открила зле фиксирано оборудване на някои от самолетите си Boeing ("Боинг") 737 MAX, предаде Франс прес.

Предварителни проверки са показали, че зле фиксираното оборудване се вижда на някои от апаратите, посочва авиокомпанията и добавя, че по-задълбочени проверки ще бъдат извършени според инструкциите на Американската агенция за гражданско въздухоплаване.

Авиокомпания "Юнайтед еърлайнс", която има 79 самолета 737 MAX също обяви, че е открила при проверка на вратите на машините, че там има болтове, които не са достатъчно затегнати.

Общо 171 самолета от гореспоменатия тип са спрени временно от летене по разпореждане на Американската агенция за гражданско въздухоплаване, която поиска да се направят проверки на машините. До това искане се стигна, след като самолет на авиопревозвача, изгуби част от фюзелажа си, който се откърти при излитане.

В края на миналата година американската самолетостроителна корпорация "Боинг" съобщи за разхлабени болтове, които са част от системата за управление на щурвала на нейния пътнически самолет 737 MAX, и препоръча авиокомпаниите, които оперират с него, да извършат проверки на по-новите си самолети от модела.

Федералното управление за авиация (FAA) на САЩ заяви, че "следи отблизо" целевите инспекции на самолетите от модела и ще обмисли допълнителни действия въз основа на всяко по-нататъшно откриване на разхлабен или липсващ компонент.

Международен оператор откри болт с липсваща гайка, докато извършваше рутинна поддръжка на механизъм, свързан с управлението на руля на самолета, заяви Федералното управление за авиация.

Компанията съобщи за гайка, която не е била добре затегната и препоръча на операторите от съображения за сигурност да инспектират своите самолети.