Украйна изпитва недостиг на управляеми ракети за противовъздушна отбрана, заяви днес говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ясно е, че има недостиг на управляеми ракети за противовъздушна отбрана", обяви той.

Игнат добави, че се надява забавянето на пакетите от западна помощ да бъде разрешено скоро, тъй като Украйна зависи от западните доставки за редица отбранителни нужди.

"Днес имаме все повече и повече западна техника и съответно тя се нуждае от поддръжка, ремонт, осъвременяване и попълване със съответните боеприпаси".

Тази събота "Ню Йорк Таймс" съобщи, че според служители на Белия дом и Пентагона доставката на ракети за системите "Пейтриът" скоро може да се забавят. Конгресът на САЩ миналия месец не успя да одобри 60 милиарда долара помощ за Украйна заради републиканците, някои от които искат повече пари да бъдат заделени за "инвазията" (по техни думи) на нелегални имигранти през южната граница, а други - да саботират всяка една инициатива на президента Джо Байдън месеци преди провеждането на президентските избори. 

Украйна отделно се сблъсква със забавяне на помощта от ЕС - оттам също се надява да получи пакет от 50 милиарда евро, който обаче засега е блокиран от Унгария.

Украйна унищожи мост, свързващ Крим с Южна Русия

Този уикенд украински войници унищожили железопътен мост, свързващ Крим с Южна Русия, който руските окупатори строяли на север от Азовско море, съобщи "Форбс". Според медията това е едно от най-значимите събития през последните месеци, тъй като логистиката играе решаваща роля в развитието на конфликта. 

"Украинците пробиха дупка в голяма руска логистична инициатива и забавиха с почти шест месеца планирането на руските доставки", пише Стефан Корша, старши кореспондент по отбраната на "Кийв пост".

Руските военни имат три възможности за преместване на големи количества доставки от Русия до окупационните сили в Южна Украйна: с кораб до Крим, по шосе и железопътен транспорт през Керченския мост директно за Крим и с железопътен транспорт през Югоизточна Украйна.

Украинците атакуват и трите основни линии за доставки от началото на инвазията през февруари 2022 г. Украински ракети и дронове са повредили или потопили много от десантните кораби на руския флот и са превърнали кримските пристанища в опасни зони за оцелелите плавателни съдове. На няколко пъти бе сериозно повреждан Керченския мост.

Основната сухопътна железница завива на север към фронтовата линия и е в обсега на украинските гаубици. Украинските артилеристи без проблем поразяват преминаващи влакове или самите железопътни линии.

Тези атаки накараха руснаците да започнат изграждането на четвърта линия за доставки, крайбрежна железопътна линия, която, въпреки че все още е в обсега на далекобойните украински ракети, е на достатъчно далечно разстояние от гаубиците. Тази нова железопътна линия трябваше да пресече река Калмиус на юг през Гранитное.

Руски инженери започнаха да строят моста през септември 2023 г. Строителството беше към своя край, когато украинските ракети го разрушиха. Атаката е извършена с помощта на ракети M30/31 с GPS-насочване, изстреляни от HIMARS.

"Онези от вас, които са предубедени срещу Кремъл, може дори да видят украинското чувство за хумор в това да чакат цели пет месеца от началото на строителството на моста, преди да го разрушат", пише Корша.

Изданието отбелязва, че всяка атака срещу руски снабдителни линии в южната част на Украйна кара руските войски да гладуват. Това също така обяснява защо хиляди руски войници в южната област Херсон все още не могат да унищожат предмостието на левия бряг на Днепър, което се държи само от няколкостотин украински морски пехотинци.