Специалистът в спортното право Георги Градев обяви официално, че ще се кандидатира за президент на БФС на конгреса на 15 март тази година. Той направи това във Фейсбук.

"Приятели, мой граждански и професионален дълг е да помогна на българския футбол да излезе от кризата и разцеплението, което сегашното ръководство на Български футболен съюз създаде, така започва позицията на Градев, който е ангажиран в процесите на няколко спорта.

- Вече 20 години работя в и за българския футбол. Почти няма клуб, футболист или треньор, на когото да не съм помогнал. Изградих име и контакти във всички международни футболни организации като ФИФА, УЕФА, ЕКА, ФИФПро, КАС и други. Имам зад гърба си повече от 600 дела в спортни инстанции. Помагам на малки и големи еднакво."

Градев посочва, че официалният старт на кампанията му ще бъде даден, след като бъде обявена покана за конгрес в Търговския регистър. Преди дни Агенцията по вписванията отказа да направи това - заради доста пропуски в подадените документи от страна на БФС и фактът, че Михаил Касабов още не е вписан като и.ф. на мястото на подалия оставка Борислав Михайлов.

Горното поражда сериозни съмнения за пореден финт от страна на последния.

Георги Градев припомня за участието си в тежката ситуация на разделение и международна изолация на българския шахмат. Регистрираната от него Българска спортна федерация по шахмат осигури участие на националния ни отбор на Европейското в Будва, на което нашите станаха шампионки. Участията им на наскоро завършилите Световно и Европейско по ускорен шахмат и блиц също бяха подсигурени от БСФШ, която бе приета за член на ФИДЕ, но държавният лиценз е в БФШ 2022.

"Дойде време да пренеса моя опит, знания, контакти и комуникативност в услуга на българския футбол. Започвам подготовка на моята кандидатура за президент (председател) на БФС. Привлякох изключителни експерти от България и чужбина с опит, с които ще разработим програма за развитието на българския футбол и ще я предложим на футболната общественост. Получих съгласието на доказани специалисти в различни области с голямо обществено доверие, които да станат част от управленския орган на БФС. Ще имам срещи с държавата и общините", посочва експертът в спортно-правните казуси.

Кандидатурата на Градев не е изненада. През есента на м.г. той напусна екипа на Димитър Бербатов, част от който бе още от началото на първата му кампания.

На 7 декември Георги Градев заяви следното при свое гостуване в Z-Каст, подкаста на Клуб Z:

"Имам фаворит, който е обединителна фигура. Ако този човек се кандидатира, аз ще застана до него и ще му помогна, независимо дали той иска моята помощ или не. Ще се радвам, ако приеме. Ако той не застане, аз ще се кандидатирам. Защото, според мен, българският футбол има нужда от повече експертиза и по-малко лица... 

Лично аз за себе си смятам, че в момента съм човекът в българския футбол, който има най-добрите контакти в световните организации - ФИФА, УЕФА, Европейската клубна асоцация ФИФпро, Агентската асоциация и Световният форум на лигите… Разбира се, че бих искал някой, който е много по-достоен от мен да застане начело на БФС. Ще подкрепя него. Но когато не виждам такъв, ще бъда принуден аз да застана.”

Явно споменатата "обединителна фигура" поне на този етап стои далеч от битката за БФС.

Дотук Димитър Бербатов обяви, че се кандидатира, а такова намерение има и Христо Крушарски. Валентин Михов също намекна. Така първите трима, заявили открито досега, са Крушарски, Бербатов и Градев (в този ред).