Агенцията по вписванията отказа да впише в Търговския регистър (ТР) поканата на БФС към своите членове за извънредния изборен конгрес на 15 март в столичен хотел.

Клуб Z видя документите, от които става ясно, че е нарушен чл. 50, ал. 6 от Устава на съюза. В указанията за “поправителен” пише, че “препис - извлечение от протокола не е изготвен съобразно изискванията на чл. 50, ал. 6 от устава”. Има се предвид документ от заседанието на Изпълкома на БФС, на което бе свикано Общото събрание.

“Представеният препис извлечение не съдържа решението за избор на ръководещия заседанието, подписите на ръководещия заседанието и на всички присъстващи членове на ИК”, пишат от ТР.

Нататък се посочва, че трима от членовете на ИК са били представени от пълномощници, но не са “представени доказателства в тази насока”.

Така се постановява да бъде представен протокол, който отговаря на чл. 50, ал. 6, доказателства за пълномощните, в които е определен и начинът на гласуване по точките от дневния ред, и - като трета точка: “всички документи следва да бъдат подписани от съответните легитимно избран представляващ по закон и лицата съгласно устава, обявен по електронната партида на сдружението”.

Последното повдига прословутата тема за нежеланието на сегашните управници на БФС да впишат избрания за и.ф. Михаил Касабов за представляващ централата в ТР. До днес там стои името на Борислав Михайлов. В “Бояна” продължават да твърдят - и вчера изпълнителният директор Борислав Попов пред БНТ (виж по-долу), че законът не ги задължава да впишат Касабов на мястото на подалия оставка Михайлов.

Така стана при предишното (оказало се временно) напускане на бившия вратар след расисткия скандал през есента на 2019 г. Тогава конгрес не се проведе, а година и половина по-късно Михайлов се върна, "за да стегне БФС".

Георги Градев: Михайлов няма никакво намерение да се откаже от БФС

Отказът на Агенцията по вписванията за поканата бе коментиран от експерта в спортното право Георги Градев във Фейсбук:

“Чл. 47, ал. 2 от Устава е категоричен, че Михайлов трябва да прехвърли правомощията си на Касабов. Според чл. 7 от Закона за търговския регистър вписването има оповестително действие, т.е. вписаното обстоятелство е станало известно на третите добросъвестни лица от момента на вписването. До този момент не е станало известно на "третите добросъвестни лица", че правомощията на Михайлов са изпълняват от Касабов, както повелява чл. 47, ал. 2 от Устава.

Защо беше вписан Касабов в ТР през 2019 г., когато Михайлов подаде оставка, а сега не е?”

Градев от години води битки с това ръководство на БФС. В края на м.г. той заяви в Z-каста на Клуб Z, че има фаворит за наследник на Михайлов и ако той не се кандидатира, сам ще влезе в битката на 15 март. Още тогава Градев предвиди възможни ходове от страна на Борислав Михайлов и неговия екип.

Любопитно е, че на 6 декември, когато легитимният (разбирай вписаният в ТР) ИК на БФС насрочи конгреса, Петър Величков - член на този Изпълком и човек от щаба на Димитър Бербатов, разкри за открито отправена заявка от страна на пловдивския бизнесмен Димитър Георгиев, приближен на Михайлов. На заседанието в "Бояна" той заявил на всеослушание, че ще се кандидатира за президент, за да може след това да обжалва конгреса и така Борислав Михайлов да остане начело.

По-късно Георгиев каза пред няколко медии, че се бил пошегувал.

“Ако се чудите защо Михайлов отказва да впише Касабов, това е, защото Михайлов няма никакво намерение да се откаже от управлението на БФС. Планът му е някой клуб или член на УС да обжалва решенията на Конгреса, който би трябвало да се проведе на 15 март, за да може Михайлов да продължи да управлява, като даде пълномощно на някой от вице-президентите.

Призовавам лицето Михаил Касабов да се впише в ТР незабавно, както повеляват законът и уставът. Иначе ще бъде запомнен като Пинокио - лъжлива кукла на конци”, завършва Градев.

Борислав Попов: Не е отказ, а стандартна процедура

"Получихме указанията на 5 януари. Срокът за представянето на новите документи е 10-и същия месец, но ние днес (вчера, 8 януари, бел. ред.) около обяд подадохме поисканите от Търговския регистър документи и очакваме неговото решение. Не е налице отказ, а просто стандартна процедура предвидена в Закона за представяне на допълнителни документи при необходимост", коментира Борислав Попов пред БНТ.

"В момента нямаме притеснения за провеждането на Конгреса на 15 март. Подготвени са документите както за излъчването на делегати, така и за съответните други процедури. Очаква се заседание на Изпълнителния комитет на БФС, на което те да бъдат одобрени, а след това и разпространени по клубовете", каза още той.

Попов, който по образование е юрист и с това са свързани функциите му в централата, повтори тезата си, че според Устава на БФС не се изисквало вписване в ТР за обстоятелството, че Михаил Касабов е и.ф.

"Уставът предвижда две хипотези за заместване на президента. Първата е в случаите, когато той отсъства по някоя законно установена причина - заболяване или дългосрочен отпуск. Тогава той сам определя кой да го замества. В другата хипотеза, когато той е подал оставка, това заместване се определя от Изпълнителния комитет. Но нито в единия случай, нито в другия се налага вписване на заместващия президента”, твърди Борислав Попов.