Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" като представители на целия екип на болницата съобщиха, че снемат доверието си от здравния министър проф. Христо Хинков като принципал и го призовават да се оттегли от поста.

Решението е било взето единодушно на заседание, свикано по повод "непреставащият натиск през медиите за "случая "Даная", посочват от болницата в публикация във Фейсбук.

Следва и заплаха за ответни действия.

"Ако не спрат натискът и тормозът спрямо екипите на "Пирогов", всички присъстващи началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г.", посочват от болницата.

От "Пирогов" призоват колегите и съсловните организации за подкрепа, защото проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектирал върху всички.

Ето и цялото съобщение:

Днес, 19 януари 2024г., 8.30 часа, по повод непреставащият натиск през медиите за „Случая Даная“ и административни атаки, Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ заседаваха над час. На заседанието се изказаха повечето от началниците на клиники и отделения. Единодушно, присъстващите над 80 ръководители на структури в „Пирогов“, гласуваха следните предложения:

1. Недопустимо е екипите на „Пирогов“ да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз.

Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на нормалния работен ритъм и ежедневното изпълняване на задълженията ни.

2. Търпението на колегите да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се изчерпа. Намираме подобен тормоз за недопустим и считаме, че това е основен генератор на конфронтация лекар-пациент както и на насилието срещу медици.

3. Разочаровани сме от липсата на подкрепа от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е нормалното функциониране на болница „Пирогов“ да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси. Болница „Пирогов“ служи на всички.

Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болницата взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го призовават да се оттегли от поста.

4. Ако не спрат натискът и тормозът спрямо екипите на „Пирогов“, всички присъстващи началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г.

5. Да се призоват колегите и съсловните организации за подкрепа, защото проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички.

Тази контра реакция от "Пирогов" идва след днешното отворено писмо от майката на Даная Ани Стоянова с призив до премиера Николай Денков да бъде отстранен временно поне до приключването на назначената проверка директора на болницата Валентин Димитров. Тя обяви и че ще съди болницата, а от понеделник излиза и на протест пред лечебното заведение.

Случаят стана медийно известен, след като на майката се наложи през социалните мрежи да търси помощ от тогавашния служебен здравен министър Асен Меджидиев, за да се върнат от ваканция по Гергьовден лекари титуляри в неврохирургията и да оперират момичето. Тя разказа и за грубо и нехайно отношение от медицинския персонал в болницата.

Първата проверка на "Медицински надзор", която започна чак четири месеца след смъртта на 15-годишната Даная и то след тв репортажи и медийни публикации, завърши със заключение, че в "Пирогов" всичко е било наред. От болницата тогава излязоха с позиция, в която завоалирано отправиха обвинения към майката. Назначена в началото на януари тази година беше и втора проверка на "Медицински надзор", а преди дни здравният министър Христо Хинков обяви, че назначава и той проверка.

Последното допълнително активира "Пирогов" и ръководството ѝ, най-вече, заради достатъчно изострените отношения с Хинков. Здравният министър обаче вече обяви, че няма да остане на поста си при ротацията, като една от основните причини е точно спешната болница, или по-точно опитът му да отстрани директора ѝ Валентин Димитров след доклад за лошо финансово състояние на лечебното заведение.

Димитров получи солидна политическа подкрепа от ГЕРБ, начело с председателя на здравната комисия в НС Костадин Ангелов. Стигна се до изслушване в комисията, при което на Хинков почти му беше "наредено" да върне Димитров като се чакат резултатите от външни на МЗ проверки. Здравният министър не получи достатъчно подкрепа за действията си и от ПП/ДБ акато зад него застанаха единствено от издигналата го партия ДСБ.