"Представете си един зъболекар, който трябва да се справи с 10-15 зъба. Стига до първия зъб, до оголен нерв, пациентът подскача. Това се случва в момента."

Така здравният министър Христо Хинков описа отстраняването на директора на "Пирогов" в ефира на бТВ днес. Той определи болницата като място, където "явно се преплитат някакви интереси".

"Последните 15 години "Пирогов" западна много като болница. Много лекари напуснаха. Трябва да се помогне на тази стратегическа болница. Това беше последната капка, която ме накара да сменя ръководството. Директорът е човекът, който носи отговорност, когато става дума за обществени поръчки", подчерта той.

И за пореден път изброи нарушенията на отстранения от него директор - Валентин Димитров.

"Има десетки поръчки над 70 хил. лева, при които не са консултирани за законосъобразност с министерство на здравеопазване. Направена е поръчка за храна на стойност 998 хил. лв. - с пряко договоряне. Направени са поръчки за медицински консумативи за 1 143 316 лв, с издадени фактури, без договори или обществени поръчки по ЗОП, това са тежки нарушения", отсече Хинков.

И подчерта, че одитният доклад, установил тези нарушения, е направен заради сигнал на кетърингова фирма от 24 август 2023 г., и няма връзка със "случаят Емин". Министърът отново подчерта, че макар болницата да е на печалба в момента, всъщност е декапитализирана и държавата трябва да я спасява, а скоро ще трябва да се плащат и между 238-251 хил. лева главница за заема, взет от здравното заведение.

Хинков призна, че се е колебаел за отстраняването на директора, защото е срещнал отпор - от шефа на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов, някога заемал неговия пост в правителството на Бойко Борисов.

"Имах доста колебания какво да правя, тази метафора със зъба беше за това, знаех какво ще се случи. Колебаех се, имах разговори с хора, на които исках мнението, и останах с впечатление, че това ще предизвика трусове. Председателят на здравната комисия например - казах му, че моето намерение е да сменя шефа на "Пирогов", той ме убеждаваше, че не трябва да правя това. Премиерът каза - вие си взимате решенията", обясни той.

Здравният министър няма да подава оставка

И допълни, че няма намерение да подава оставка.

"Не мога да консултирам моите решения на политическо ниво, защото не са политически отношения. Тук става въпрос за конкретен човек, не за болницата. Ние не сме тръгнали да затваряме болницата, точно обратното", отсече той.

Попитан за казуса в "Майчин дом", където са установени нарушения, но директорът не е отстранен, той отбеляза, че нарушения има, но са съвсем различни и не изискват същия ход.

"Тук не става дума за различен аршин, а за различни нарушения. Премиерът иска да направя одит на всички болници. В "Майчин дом" няма безстопанственост", отбеляза той.

Ангелов: Днес ще представя доклад за обществените поръчки на Хинков

Шефът на здравната комисия Костадин Ангелов се включи по телефона в ефира на бТВ с атака срещу министъра. Той обяви, че днес ще представи доклад за Националния център за обществено здраве, управляван от Хинков от 2014 г., в който също според него имало нарушения с обществени поръчки.

Според Хинков доклад, подписан от Бойко Борисов като премиер, не е открил никакви нарушения в управлявания от него НЦОЗА.

"По отношение на "Пирогов" е абсолютно недостойно да каже, че за 10-15 години е западнал. Тази стратегическа болница не заслужава такова отношение от министъра", отбеляза Ангелов. "Прякото договаряне е процедура по ЗОП и се решава от борда на директорите. Министърът има представител в борда. Тук директорът не носи отговорност."

На това Хинков отговори, че има различни процедури в Закона за обществени поръчки и прякото договаряне е за поръчки под 30 хил. лева.

"След като Хинков е толкова в детайли запознат, в мен остава съмнението, че лично той е диктувал какво да пише в двата доклада. "Пирогов" не е на загуба. Това, че проф. Хинков казва, че има заем, той е в падеж и се обслужва. Това значи, че няма хабер от тези неща. Грижата на министъра е да капитализира болницата. Ако "Пирогов" струва 30 млн., да го продадем за 30 милиона", заяви Ангелов.

"Има нова транш за увеличаване на капитала. Неговият уставен капитал като цяло е много по-малък от този, който в момента има", повтори за пореден път Хинков.

"Няма като цяло и няма наполовина. Грижа на собственика на здравното заведение е да увеличи капитала. Директорът нищо лично не е направил, за да бъде уволнен и наказан. Защо на 27-ми, когато беше освободен директорът, министър Хинков не пусна прессъобщение", пита пък Ангелов.

Министърът отбеляза, че не иска да влиза в спор с предшественика си на поста, но подчерта, че ще има проверки на всички институции и ако докладът на "Пирогов" е манипулиран или неверен, той ще си понесе последствията.

За финал Ангелов отново повтори тезата, че министърът има двоен аршин по отношение на "Пирогов" и "Майчин дом", но попитан дали би отстранил директора на "Майчин дом", отказа да отговори.

"Докладите са различни, съдържанието е различно, установените нарушения са съвсем различни", натърти Хинков.

Директорът на "Пирогов": На печалба сме, това няма отношение към взетия заем

От началото на 2023 г. „Пирогов“ е на печалба, заяви отстраненият директор Валентин Димитров на брифинг, свикан малко след участието на министъра в ефира на бТВ.

Димитров отново посочи, че това няма отношение към взетия заем от болницата. Според него печалбата през юни т. г. е 307 000 лева. За деветмесечието вече е 989 000 лева, а към 31 октомври е 1,122 милиона лева. 

По думите на Димитров загубата от 31 млн. лв., за която говори министърът, не е натрупана от него, а в миналите 23 години. Допълнителните 6,5 милиона лева са от 2022 година, допълни директорът.

"Всякаква намеса на „Пирогов” в политически и друг вид борби е неприемлива. В болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата. „Пирогов” няма политическа принадлежност и оцветка и е истински пример за плурализъм", заяви още отстраненият директор.