Избор на лидер, пълно обновление на евролистата, обновление в партията, сами в Столичния общински съвет.

Така изглежда БСП в началото на политическата 2024 г. Днес партията проведе първия си пленум от месеци насам.

"От юли до септември БСП ще проведе пълен цикъл отчети и избори в партията. През октомври ще се проведе прекият избор на председател от всички членове на партията. Конгресът на БСП е през ноември, на него председателят трябва да стъпи в нов 4-годишен мандат."

Това е едно от решенията на Столетницата, като днес лидерката Корнелия Нинова не каза дали ще се кандидатира. Уставът позволява само два последователни мандата, според измененията от 2017 г. Нинова е начело от 2016 г. За опозицията тя вече кара втория си мандат, но поддръжниците й в партията смятат, че понеже е избрана по старите правила, то има право на още един. Самата формулировка "председателят трябва да стъпи в нов 4-годишен мандат" обаче навежда на мисълта за предизвестен избор (освен ако не е грешка на езика).

От февруари в БСП започват събранията на основните партийни организации за номинации за евродепутати и обсъждане на платформата ни за европейските избори в цялата партия. През март следват конференции, които ще разгледат и одобрят номинациите, и ще ги изпратят в Националния съвет, решиха още социалистите.

През април БСП ще проведе заседание на Националния съвет, на което ще бъде подредена листата за евроизборите и окончателно ще бъде приета платформата, която вече е минала на обсъждане в цялата партия. Имената на кандидатите за евродепутати ще бъдат ясни през април, заяви лидерът на БСП в отговор на въпроси на медиите.

От всички депутати на левицата в момента, единствено Цветелина Пенкова не е в лоши отношения с "Позитано" 20. 

Тази година за БСП, освен европейски избори ще има и пълен цикъл отчети и избори в партията – ще се избират нови ръководства от основните партийни организации, общински председатели, областни, делегати на конгреса.

Социалистите взеха още едно решение: 

"Националният съвет на БСП потвърди позицията на Градския съвет на социалистите да не се влиза в управленско мнозинство в София нито с ГЕРБ, нито с ПП-ДБ и потвърди номинацията на Диана Тонова за председател на Столичния общински съвет."

Тоест, категорично: ПП-ДБ и СС не могат да разчитат на мнозинство с левицата в блокиралия сега общински съвет.