Димитър Бербатов не се ползва с подкрепата на изключените от БФС клубове, а и на други, не умее да комуникира с тях, няма експертиза да управлява голям екип. 

Това обяви при гостуване в бТВ специалистът по спортно право Георги Градев, който доскоро бе част от екипа на Бербо, но през есента на м.г. го напусна, а преди дни обяви, че ще се кандидатира за президент на централата на конгреса на 15 март.

Градев започна с това, че от края на миналата седмица България отново е с възстановени членски права в Европейския шахматен съюз (ЕШС). Това стана чрез Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ), след учредителите и двигателите на която е той. БСФШ бе приета и за член на ФИДЕ наскоро, но държавният лиценз е в БФШ 2022.

Георги Градев изрази увереност, че "до два, най-много три месеца" казусът ще бъде решен - ще има една федерация, която ще е легитимна както в България, така и в чужбина. По думите му воля за това има от страна на парламента, министъра на спорта Димитър Илиев и Олимпийския комитет.

След това Градев бе питан по въпроси от футбола - напускането му на екипа на Бербатов, конгреса, конкуренцията и т.н.

Той заяви, че екипът на бившия №9 е "добре сформиран, но зле управляван". Припомни, че води битка за свалянето на Борислав Миайлов от власт в БФС още от 2008 г., затова се е присъединил към Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров преди няколко години.

"Влязох в тази битка, за да бъде доведена докрай. За това време обаче не бях убеден, че това е екипът и лидерът, който ще я доведе  докрай. Основният проблем - как се общуваше с клубовете, конкретно с малките клубове. От 540 клуба членове на БФС, 510 са малки, рече Георги Градев. -

Има 41 изключени клуба, които ние като екип, поставям и себе си тук, не защитихме достатъчно добре, можеше да се направи повече за тях."

Той обясни, че идеята да се кандидатира възникнала през ноември, когато представляваше въпросните изключени заради опозиционерство отбори на среща в Министерството на младежта и спорта.

"Те ме подканиха да се кандидатирам. Защото - според тяхното мнение, а и на други клубове в страната - Димитър Бербатов не се ползва с подкрепата им. И има реална опасност негативният вот да отиде в грешни ръце.

Какво имам предвид - аватар на Борислав Михайлов. Всички във футболното общество знаем, че се готви такъв аватар. Знаем го кой е и за момента го спираме."

На въпрос на водещата Мария Цънцарова кой е този човек, Градев отвърна:

"Красен Кралев. Ако той влезе в надпреварата, това е аватарът на Борислав Михайлов, това е човекът, който ще запази статуквото. Сложете камера пред БФС и ще го видите как ходи на срещи. Аз казвам, че те се срещат - това не е ок за мен.

Аз се кандидатирам затова, за да не отидат гласовете в Красен Кралев."

Според Градев в последните 20 години Михайлов е избиран и подкрепян чрез структурите на БФС, било то и със заплахи, оказване на натиск и т.н. По думите му в момента "има политическа воля за честни и прозрачни избори".

Това е първото нещо, което трябва да направи и.д. президентът на съюза Михаил Касабов - да гарантира честен конгрес, като Градев предложи среща в БФС, за да се обсъди как да стане това.

Георги Градев две години опитвал да убеди Стилиян Петров да се кандидатира, но той останал верен на Димитър Бербатов. Експертът в спортното право вижда тях двамата и Мартин Петров в бъдещ Изпълком на БФС, ако бъде избран за президент.

Той не иска "послушници" в управлението.

"Ние трябва да говорим практически в момента - аз съм прагматик, обичам бързите и прагматични решения.

Ето ви още една причина да си тръгна от този екип: Димитър не е хората, които вземат бързи, прагматични решения. Начинът на общуване с хората, начинът на вземане на решения - бавни, непрагматични, неспособност да ръководи голяма група от хора и най-вече липсата на експертиза...

Това е мое мнение, но лошото е, че повечето хора разсъждават като мен", каза още Георги Градев.

Димитър Бербатов: Някой от Изпълкома може да обжалва вписването на Михаил Касабов

Димитър Бербатов пък гостува в БНТ. Той коментира това, че най-накрая и след упорити откази от края на м.г. Михаил Касабов внесе документи да бъде вписан като и.д. президент на БФС в Търговския регистър. Заявките на централата няколко пъти бяха връщани от Агенцията по вписванията, която даваше указания какво трябва да бъде направено.

Това обаче ли е краят на сагата - поне до конгреса?

"Това, което може да се случи, е някой от Изпълкома да обжалва това вписване. Хората, които са гласували единодушно за неговото назначаване първия път, сега могат да решат да обжалват собственото си решение, изрази опасение Димитър Бербатов. - Те нямат право да се жалят пред Софийския градски съд, а само пред Конгреса.

И сега, ако някой от тях обжалва пред СГС, искам да видя дали СГС ще допусне подобна жалба, защото и преди е имало такива жалби, и тогава Софийски градски съд е казал, че трябва да се жалите пред Конгреса. Любопитен съм да видя, ако някой съдия наруши закона и допусне подобна жалба да стигне при него, лично аз ще публикувам името на съдията" (поначало имената на съдиите по което и да е производство в съда не са тайна, а са обществено известни, б.р.)

"Ако Конгресът се проведе на 15 март, чудесно. Но по-важно е той да е направен прозрачно, професионално, да няма някой да обжалва. Моето лично мнение е, че той не трябва да бъде в хотел. Трябва да бъде в НДК", каза още Бербатов, но на този етап е запазен столичен хотел.

Той коментира излизането от екипа му на Георги Градев и неговата кандидатура така:

"Човек в някакъв момент се разделя с хората, с които е работил, това са нормални неща. Няма проблем, нека направим честна надпревара.

Това обаче, което не ми харесва, е да се нападат хора от моя екип. Не ми харесва да се атакуват членове на даден екип, аз не бих си го позволил - това не е спортсменски. С цялото ми уважение към сегашните кандидати за президенти, не мисля, че се виждам като вицепрезидент на някой от тях."