Изпълнителният съвет на "Продължаваме промяната" единодушно избра Никола Минчев за водач на листата на партията на предстоящите избори за Европейски парламент.

Това обявиха днес от партията след провелото се редовно заседание.

На този етап обаче не е ясно каква листа евентуално ще води бившият председател на Народното събрание - дали такава само на ПП или обединена с "Демократична България". При втория вариант водачеството му трябва да бъде одобрено и от органите на партиите в дясното обединение.

Затова от формацията днес са взели още едно решение: за разговори за общо явяване с ДБ, "защото единството в демократичната общност е важно, за да имаме силен глас в Европа".

"Ние вярваме, че водач на листата за европейските избори трябва да бъде човекът, който най-добре ще представлява България в Европа. Никола беше успешен председател на Народното събрание, и сме убедени, че от тази позиция и опит той няма да бъде просто един от 700 евродепутати, а ще е силен български глас в европейската политика", цитиран е да казва съпредседателят на ПП Асен Василев.

Самият Никола Минчев се обяви наскоро "за" общо явяване.

Както Клуб Z писа, разговори в обединението не само се водят, като се очаква обща листа, а и вече се разпределят места. Така Минчев се очаква да е водач, втора да е номинацията на "Да, България" - съпругата на покойния юрист Кристиан Таков - Боряна Мусева. Третото място е отредено за Даниел Лорер (ПП), четвъртото - за Деница Симеонова (ПП). Сегашният евродепутат Радан Кънев (ДСБ) е поставен под номер пет. В същото време проучвания посочват три, максимум четири места за ПП-ДБ в новия ЕП.

Припомняме, че Никола Минчев трябваше да стане председател на парламента след ротациията през март. Мястото обаче реши да заеме лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Изпълнителният съвет определи и водещите теми, които ПП ще защитава в рамките на европейското семейство, съобщават още от ПП. Те са:

  • Европейски доходи в европейска България;
  • Промяна в подхода към миграцията в Европа;
  • Силна икономика в чиста природа;
  • Защитена България със силна армия.