"На всеки ще намерим място под слънцето" - заяви вчера лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов със самочувствието на представител на коренното население, току-що взел надмощие над група нахални туристи в битка за последния останал шезлонг на плажа. Най-хубавият шезлонг под слънцето за Атанасов е президиумът. Той ще е следващият председател на Народното събрание вместо Никола Минчев от партньорската "Продължаваме промяната", неизменен (и публично артикулиран) кандидат на обединението за същия този пост, сега джентълменски пазарен като "компенсация" от лидерите за водач на листа за Европейския парламент.

Тази реплика на Атанасов може да послужи за слоган на второто издание на "сглобката" ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС, която хапнала, пийнала и дремнала по време на коледно-новогодишната ваканция, лениво изпълзява на припек под крехкото януарското слънце с нова мисия: благоустрояване. Лениво, защото няма скандали, няма разтърсващи Пеевски и Борисови слова рано сутрин, които да задават тон на парламентарния ден. Не се искат оставки на министри, премиерът Денков вече не е момченце, пазено от батковците, "аматьорите" вече са "колеги", "чегъртаните" - също; "Апартаментгейт" 2:0 е "компоти, не компютри" (в две части), а Десислава Атанасова е... конституционен съдия.

Само за пет дни работа, през което време обществото бе омъглено от "достоверни" новини като демонтажа на паметника на Шипка, заличаването на "Аз съм българче" от учебника и вражеския чуждоземски пробив в "Школо", управляващите ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС направиха първото показно за това как виждат намирането на места за всички тях под слънцето.

Ето как изглежда то на фона на заявките за предварително изготвен механизъм за всеки избор от квотата на Народното събрание, прозрачно и конкурсно начало, обществено обсъждане и пр. пожелателни неща, скрепени даже с последните промени в Конституцията:

"Заслужил артист"

Първият заслужил артист е дясната ръка на Бойко Борисов - Десислава Атанасова, която заедно с магистрата Борислав Белазелков бе пратена в Конституционния съд като съдия. Какво покрай този избор няма да видите в кратките новинарски емисии и TikTok?

а) Номинациите се появиха в първия работен ден на депутатите след ваканцията, а процедурата бе задействана набързо. Общественото обсъждане се сведе до медийните публикации и социалните мрежи. 

б) Бяха представяни като: Атанасова номинация на ГЕРБ, Белазелков - на ПП-ДБ. Това не е вярно. И двете имена бяха внесени в деловодството на парламента от лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ и Делян Пеевски. И е добре да се знае. Обратното може да бъде счетено за подвеждане на обществото. Едно е да си предложен, друго е да си "номиниран".

в) Изслушването в конституционната комисия премина вчера с координирана атака и от медии, и от депутати по Белазелков, комуто бяха задавани въпроси от строг юридически характер: за третия пол, тайнството на брака, БКП и пр., което някой би помислил, че трябваше да компенсира тези за юридическия стаж на Атанасова, който се заключава в това, че в далечната 2011 г. се е регистрирала като обществен защитник в русенската адвокатска колегия. На председателката на парламентарната група на ГЕРБ такива въпроси не бяха задавани.

г) Че изборът е предизвестен, макар да имаше и трети кандидат - само че на опозицията - показа и проявата на лош вкус и възпитание от страна на препълнилите залата депутати на ГЕРБ и ДПС, които с часове отегчено слушаха въпроси и отговори, но оживено аплодираха Атанасова след изявата ѝ и... напуснаха в мига, в който третият кандидат започна с експозето си. С тях си тръгна и самата Атанасова.

д) Гласуването в зала трябваше да е след 72 часа - според приетите правила. Мнозинството обаче го пришпори за тази сутрин, което бе обяснено с тежката законодателна програма и многото командировки идната седмица. Пита се - при около 160 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, колко ще са в командировки, че да няма "сглобката" мнозинство? Около 40?

е) Защо се бърза стана ясно, след като същото това мнозинство записа безпрецедентнно тази сутрин (и гласува) 9-годишни мандати за двамата нови конституционни съдии, въпреки решение на Конституционния съд, че трябва да са 7-годишни, осланяйки се на това, че решението на КС влиза в сила утре. Тоест НС бламира КС при избора на двама нови членове на КС, което опозицията ще изпрати в... КС. 

Колко смислено е това упражнение като се има предвид, че двамата се считат за назначени с полагането на клетвата, не с избора, ще видим. При всички положения остава привкус на морален фалстарт.

Един удар, два заека

Защо Атанас Атанасов, а не Никола Минчев начело на НС е въпрос, който все още не намира задоволително (и публично) обяснение от авторите на рокадата в рокадата. "Готов съм", чухме само от съпредседателя на ДБ да казва. Атанансов има дългогодишен парламентарен опит и минимален такъв във воденето на заседания (за разлика от Минчев, който е бивш председател). Това, разбира се, не е порок, но добавя стойност към горепосочения въпрос.

Понеже винаги се разчита на късопаметността на публиката, напоследък ни се обяснява, че името на Минчев не е било спрягано за поста след ротацията, камо ли с някаква степен на категоричност. Нищо че той бе кандидатът на ПП-ДБ за председател от самото начало. Нищо, че на самия Атанасов принадлежат думите: "Никола Минчев ще е нашият кандидат за ротационен председател на парламента". Казани на 19 април 2023-та.

Какво се промени оттогава?

а) Желанието на Атанасов да се види на високия пост преди да навърши пенсионна възраст?

б) Желанието на съпредседателя на ПП Кирил Петков да не бъде засенчван от добилия популярност с "импийчмънта" си Минчев, останал едно от най-популярните лица в партията и до днес?

в) Невъзможността на ПП да намери силни лица за евродепутатската листа?

г) И трите?

Както стана ясно, отговори няма. От обединението успокояват, че и вътрешно напрежение няма, а то няма, защото има обет за мълчание.

Така в резюме тези дни разбрахме следното:

"Сглобката" е цяла, назначенията текат. На всеки ще се намери място под слънцето, но това, което лидерите кажат. Ако лидерите не са намерили човек за поста, пост не се разкрива. Ако пък няма опит за него, ще обясним, че има - нищо, че е за друго. Ако можем да финтираме закон, ще го финтираме, защото... ами, защото можем. А ротацията и реденето на регулаторите тепърва предстоят...