Китайката Цинвън Чжън и защитаващата титлата си в Мелбърн Арина Сабаленка (Беларус) ще играят на финала на Откритото първенство на Австралия по тенис при жените. Двубоят за титлата при дамите е в събота.

Поставената под номер 12 в схемата Чжън победи с 6:4, 6:4 украинската квалификантка Даяна Ястремска след час и 37 минути.

За азиатката това е първи финал на турнир от Големия шлем, като тя стигна до него без да срещне нито една противничка от топ 50 на световната ранглиста по пътя си от първия кръг до полуфинала.

В днешния двубой срещу намиращата се на 93-то място в света Ястремска - тръгнала от квалификациите и с "уайлд карт", Чжън имаше известни трудности само до средата на първия сет.

Ястремска, която изигра деветия си двубой в Мелбърн, поведе с 2:0 гейма в началото, но Чжън веднага успя да изравни.

При 3:3 гейма китайката направи нов пробив, а освен това Ястремска получи контузия в бедрото, заради която трябваше да получи медицинска помощ.

Украинката не се отказа и довърши мача, но във втория сет почти постоянно бе притискана от съперничката си. Ястремска веднъж успя да навакса изоставане от пробив, но Чжън направи още един за 4:3, което реши мача.

С класирането си за финала Цинвън Чжън си осигури прогрес поне до седмото място в световната ранглиста от понеделник, докато Даяна Ястремска направи скок до номер 29.

По-рано Сабаленка се наложи със 7:6(2), 6:4 над американката Коко Гоф. Освен това поставената под номер 2 в схемата взе реванш от Гоф за поражението си във финала на Откритото първенство на САЩ през септември миналата година.

Сабаленка започна много мощно мача и бързо си осигури преднина от 5:2 гейма. 

Тогава обаче дойдоха най-добрите минути за Гоф, в които 19-годишната американка спечели  четири последователни гейма и на свой ред поведе с пробив при 6:5. Четвъртата в схемата Гоф дръпна с 30:0 на свой сервис, но Сабаленка някак успя да обърне 12-ия гейм и да стигне до тайбрек.

В него тенисистката от Беларус поведе с 4:0 и 6:1 точки, преди да затвори сета със 7:2.

Във втория сет Сабаленка и Гоф печелеха подаванията си до 4:4 гейма. Тогава защитаващата титлата си успя да стигне до две точки за пробив и при втората записа такъв, който реално ѝ осигури и спечелването на мача.

От началото на турнира Сабаленка все още няма загубен сет, но днес за пръв път загуби повече от четири гейма в рамките на един сет.

Досега Цинвън Чжън и Арина Сабаленка са играли веднъж помежду си. Това стана на четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ м.г., когато белорускинята се наложи с 6:1, 6:4.

Полуфиналите при мъжете на "Аустрелиън оупън" са в събота - Новак Джокович срещу Яник Синер и Даниил Медведев - Александър Зверев.