Ще замени ли амбулаторният лист от преглед при личния лекар или специалист електронната бележка, с която се извиняват отсъствията на учениците?

Този въпрос се обсъжда от неделя вечер, когато в свое участие по бТВ министърът на здравеопазването Христо Хинков обяви, че това ще се случи в най-скоро време. А основната причина - множеството сигнали от родители, че им вземат масово пари - лични лекари, практики и т.н., при издаването на извинителна бележка. Сумите варират и в най-честия случай са до 10 лв., но има и по-крайни варианти в частни клиники.

Решението, до което са стигнали от МЗ, обаче не е някак да се обмисли механизмът, да се говори със съсловни организации и НЗОК, а просто да се отхвърли електронното нововъведение, което освен че струва внушителна сума пари като част от електронното здравеопазване, за което се говори от десетилетия, но и е важно като част от процеса за натрупване на по-представителна база данни за здравната статистика на страната, която в някакъв следващ етап да служи за основа на по-задълбочени анализи за здравното състояние на нацията. 

За родителите амбулаторният лист реално изглежда като улеснение - така поне няма да дават допълните суми, които натежават особено при по-често боледуващо дете - а децата във възраст за детска градина и началните класове на училището неизменно отсъстват доста по-често.

Идеята на МЗ обаче беше посрещната без ентусиазъм от останалите заинтересовани - Министерството на образованието, личните лекари, последва веднага реакция и от БЛС.

„На последното заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „Информационно обслужване“ и на Министерството на образованието и науката да отмени изцяло медицинските бележки за учениците и да се използва амбулаторният лист. Имаме принципното одобрение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се финализира в най-скоро време, така че медицинската бележка да отпадне въобще като един документ, който допълва това, което се прави от общопрактикуващия лекар. Когато се прави един преглед, се дава амбулаторен лист за този преглед и този амбулаторен лист трябва да бъде приет от съответното учебно заведение за медицинска бележка", каза в неделя министърът. 

Просветният министър: Системата сега работи много добре

Днес обаче колегата му просветният министър Галин Цоков не изглеждаше убеден, че нещата са толкова прости. 

"Системата работи много добре и до този момент не са провеждани разговори с Министерство на здравеопазването за тяхното отпадане", коментира той.

До тази седмица в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование (НЕИСПУО) са постъпили над 1,6 млн. електронни медицински бележки за извиняване на отсъствия на ученици. 

Отпадането на хартиената медицинска бележка и замяната ѝ с електронна е облекчение, както за учителите, така и за родителите, твърди още просветният министър. Според него това е важна стъпка за прекратяване на "порочната практика по представянето на фалшиви медицински бележки".

Тази инициатива бе реализирана само преди няколко месеца и в никой момент при съвместната работа не е била обсъждана промяна на вида документ. Заедно с това, честите отсъствия на децата са сред най-рисковите причини за отпадането им от образователната система. Затова и за МОН е от изключителна важност наличието на документ, издаден от компетентен орган, който да елиминира злоупотребите, каза още Цоков.

Освен това министерството вече било дало 90 хил. лв. за адаптация на системите си към е-бележката, добави той като даде да се разбере, че не е ентусиазиран за поредната промяна в правилата само месеци след въвеждането им.

Стоял и въпросът с чувствителната здравна информация, която се съдържала в амбулаторен лист и която не е необходимо да се знае от училищните власти.

Лекарският съюз отрече да е водил разговори с МЗ

"Научихме от медиите за идеята на Министерството на здравеопазването извинителните бележки за учениците да бъдат заменени с амбулаторен лист, тя никога не е била обсъждана на работна среща с нас", обяви днес пред БНТ шефът на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му темата за медицинските бележки има много аспекти, повечето от които попадат в полето на образователната система, докато лекарите имат единствено медицинската експертиза, т. е. те диагностицират и лекуват.

"След като всяко нещо в нашата държава трябва да се заплаща, не вижда защо медицинските бележки трябва да правят изключение", обяви той.

Според него това, че някои лекари си позволяват да вземат много висока цена за такъв документ, не означава, че това трябва да ощетява цялото съсловие. Освен това, през един лекарски кабинет, нормално обслужван от лекар и медицинска сестра, преминават много деца, но те не заплащат потребителска такса, а държавата не компенсира по никакъв начин това, т.е. в кабинета не остава приход от дейността, припомни той.

„Като си е позволил някой да взима 40-50 лева, трябва да видим кой е той, защото аз не знам имена, има си начини. Първо, пациентите могат да го сменят и да не са записани вече при него. Второ, ако не могат да го сменят, има органи, на които да се оплачат. И не може да слагаме под общ знаменател всички нормално работещи лекари, които практически бяха сложили цени между 3 и 5 лева за тези бележки“, каза още Маджаров без обаче да предложи регулиране на този процес.

Той не пропусна и възможността да нападне ръководството на МЗ. Лекарският съюз правил всичко възможно да помага на настоящия екип на министерството, но се появили "много смущаващи неща в комуникацията помежду им".

"До амбулаторните листове трябва да имат достъп само лекари, защото те съдържат изключително много чувствителна информация, в това число и лични данни", продължи още Маджаров.