Нов скандал в болница "Лозенец", известна и като бившата Правителствена. Сюжетът също звучи доста познато - съмнения и обвинения за източване на НЗОК с фиктивни хоспитализации. Сигналите подава д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология. А след това срещу него започва натиск от ръководството и опит да бъде уволнен. Министърът на здравеопазването д-р Христо Хинков обяви, че назначава проверка по случая.

Според твърднията на Добри Хазърбасанов и лекари от отлавяваното от него отделението му, става дума за корупционни схеми за над 300 хиляди лева. На 58 пациенти са правени фиктивни процедури в Отделението по съдова хирургия. За всяка от тях НЗОК плаща по 4500 лв. 

„Писмото, което е изпратено от колегите ми до министъра на здравеопазването и парламентарната здравна комисия, съдържа абсолютно всичко. Няма нищо какво да се добави. Сигналът е за неправомерно отчитане на клинична пътека с всичките атрибути, които трябва да има там. След направена проверка се потвърди, че тези нарушения са извършени.

Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия. Документално се отчита следното: когато има стеснение на кръвоносен съд, той се документира с ангиография, цветна снимка или скенер. Вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Касата плаща около 4500 лв. За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен носител. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болницата, няма персонални печалби”, обясни по Нова тв във вторник сутрин д-р Хазърбасанов.

След подадения сигнал от него и колегите му започнали и заплахи към тях. Сигналът е подаден през октомври 2023 г.  Той казва, че има постоянни заплахи и натяквания.

"Заплахите са към децата, които работят в клиниката - моят екип. За тях това е болезнено, аз не се чувствам заплашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са направили нещо достойно”, поясни лекарят.  

Ръководството на болницата се оправдава с технически проблеми

От ръководството на болницата контрират, че от Касата са установили някакви документални пропуски, но не ставало дума за "законови, морални и етични нарушения". Оказва се, че точно в този период, за който са сигналите, е имало технически проблеми в системата.

Заместник-директорът по медицинската част на "Лозенец" д-р Светлин Сталянов обяви:

„Проверката от НЗОК установява пропуски в изпълнение на пътеката и попълване на документацията, но няма данни за законови, морални и етични нарушения. В периода, в който става това действие, системата не е функционирала. Извършвани са изследвания, правени са записи на процедурите, но по една или друга причина те не са качвани."

Според него доц. Хазърбасанов след това е бил този, който е наредил да не се изпълни по правила документирането на скъпата процедура, за да може после да се твърди, че има злоупотреби с клинична пътека. Заповедта обаче е била дадена устно. 

"Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен и след това доцент Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания от факса. По принцип няма право на това”, обяви Сталянов.

Д-р Хазърбасанов отрече това да е вярно, нарече го "манипулация" и "долна лъжа". 

„Не съм издавал подобни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е манипулация и откровена лъжа, с която се опитват да отместят вниманието от същественото. Във факса архивирането на документите въобще не влиза. За съжалениe, машината постоянно създава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за нуждите на клиничните пътеки се извършва на други носители”, заяви доцентът.

Това не е първият случай, в който "Лозенец" е в скандал за фиктивни действия, които водят до източване на Здравната каса. През 2021 г. разследване на Миролюба Бенатова показа схема за фалшиви хоспитализации и процедури. Интересното е, че отново става дума за дейности от обхвата на съдовата хирургия, както и в сигналите, подавани от доцента кардиолог и екипа му. Описаната тогава схема беше: над 100 души първо преминават профилактични прегледи през болницата по линия на частен застраховател, с който техните работодатели имат сключен договор. След това лечебното заведение използва личните им данни, получени при профилактичните прегледи, за да ги отчете пред НЗОК като лекувани от "Емболия и тромбоза на долните крайници". Стойността на пътеката тогава е 3671 лв. и така от фиктивните болни "Лозенец" е източила около 400 хил. лв. от НЗОК. Сега Касата според резлутатите от нейната проверка е ощетена за около 300 хил. лв. И тогава от болницата заявяват в официално писмо до РЗОК, че техен служител е допуснал техническата грешка, преди проверяващите да са стъпили в лечебното заведение. И след това обявяват, че връщат част от средствата.