ЕС смята да започне военната си мисия в Червено море най-късно на 19 февруари, заяви върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той говори след заседанието на неформалния Съвет „Отбрана“ в Брюксел.

Съюзът напредва в работата си по операцията в Червено море, която ще се нарича „Аспид“ – древногръцката дума за „щит“. Целта й е да действа в чисто отбранителен режим за защита на търговски съдове и със задачата без изпълнителни правомощия да придружава и да възпира с присъствието си.

Мисията ще бъде в морето с кораби и други сили, съразмерно на заплахата, пред която Европа е изправена, изтъкна Борел. Няма да бъдат извършвани никакви операции на сушата.

Редица страни от ЕС са изразили готовност да участват в „Аспид“. Не държави членки ще участват, но някоя няма да възпрепятства мисията, увери Борел.

Сигурността в Червено море е сериозно застрашена от ноември 2023 г. Йеменските хуси, подпомагани от Иран, извършиха редица нападения срещу кораби в района. В техен плен са двама български моряци на борда на отвлечения кораб „Галакси лийдър“.

Министрите на отбраната обсъдиха и ситуацията в Сахел – областта в Африка между Сахара и плодородния юг. Според Борел е необходимо политиката на ЕС да бъде адаптирана към новите реалности в региона.

Дошлите на власт с преврати и подкрепяните от Русия военни режими в Мали, Нигер и Буркина Фасо извадиха тези страни от ECOWAS – Икономическата общност на държавите от Западна Африка.

Мисията на ЕС за военно партньорство с Нигер напусна страната, след като хунтата прекрати двете мисии на ЕС в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО). Европа подготвя и изтеглянето оттам на гражданската мисия до юни.

Предстои ЕС да вземе решение и за военната си мисия в Мали, чийто мандат приключва през май.