България вече не е единствената държава в ЕС, която е без медицински хеликоптер. Първата въздушна линейка, дългоочаквана и дългообсъждана, днес най-накрая кацна на летище "Враждебна" в София. Датата на пристигането на хеликоптера няколко пъти беше променяна, като по план се предполагаше, че ще дойде в България на 15 декември, но технически въпроси отложиха с още месец и половина доставката.

След успешен самостоятелен полет от Италия, с междинни кацания, машината, тръгнала вчера, се приземи днес, 1 февруари, на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където ще бъде временно разположена.

Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж. Машината е произведена от фирма „Леонардо“ и е купена от България а с европейско финансиране. Въздушната линейка по план трябва е първата от общо шест машини.

По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г. 

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха през декември и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. 

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения.

През февруари се очаква въздушната линейка вече да участва в реални спасителни мисии.

По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни площадки.

Вече има три регистрирани площадки в УМБАЛ „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“-Варна. В момента Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглежда документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на системата за спешна помощ по въздух, а разположението им трябва да е такова, че да дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“ (първите 60 минути след инцидента - инфаркт, инсулт и т. н. спешни състояния)

Машината бе посрещната от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и други официални лица.

За затвърждаване, че вече България наистина има хеликоптер, ще има и официално представяне - на 2 февруари в присъствието на премиера Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, на Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и др.